Categorie: Timp liber

castorLa începutul secolului al XIX-lea, castorii au dispărut din România, dar și din cea mai mare parte a Europei, din cauza vânării excesive pentru blană și pentru castoreum, o substanță folosită în industria parfumurilor, dar și din cauza modificării habitatului. În acest an, camerele au filmat primele familii de castori care s-au întors în Delta Dunării.

Castorul european (Castor fiber) a fost declarat specie strict protejată, cele câteva zeci de exemplare din țară fiind crescute sub monitorizare la grădinile zoologice.
În România, proiectul de repopulare cu castori a fost inițiat în 1998, pe cursurile râurilor Olt, Mureş şi Ialomița, iar 12 ani mai târziu, în 2010, ei au au migrat fără vreo intervenție umană şi în Delta superioară.
Proiectul face parte din eforturile europene pentru redresarea a 37 de specii de mamifere și păsări pe cale de dispariție.
„Această specie e supranumită 'inginerul ecosistemelor' pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de habitate unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăiește, îmbogățind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile și amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peștii își pot depune icrele", a declarat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.
Castorii din Deltă au fost filmați cu cinci camere cu infraroșu, de către WWF-România, în urma unei acțiuni de monitorizare în complexul lacustru Somova - Parcheș.

Mai multe AICI

Sursă foto: descopera.ro

Back To Top