Ingrediente:
1 kg de pere
1 kg zahăr
2 pahare zeamă rămasă de la fiertul fructelor
felii de lămâie
1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Alegi perele, le speli, le cureţi de coajă şi le îndepărtezi cotoarele.
Fructele mici le tai în jumătăţi sau în sferturi, iar pe cele mari în mai multe felii, le pui la fiert în apă clocotită, timp de 5-10 minute, după care le scoţi şi le răceşti în apă rece.
Fructele care s-ar sfărâmat nu le mai pui la dulceaţă.
Fierbi un sirop din 2 pahare din zeamă în care au fiert perele şi zahăr şi când s-a legat îl torni peste pere. Pui dulceaţa pe foc şi o fierbi până când se leagă bine.
O răstorni apoi în castron, iei spuma dacă are. Torni dulceaţa în borcane după ce s-a răcit.