Iarna aceasta pare să fie din ce în ce mai schimbătoare. Aşa că vă propunem cinci băuturi calde: ciocolată caldă, vin fiert cu scorţişoară, compot de mere şi pere, lapte cu miere, ceai de ghimbir, soc şi lămâie. Delicii aromate pentru familie şi prieteni!
Ciocolată caldă
Ingrediente:
2 linguri cacao pudră
2 linguri zahar
1 lingur cu făină
200 de ml de lapte de vacă
Mod de preparare:
Zahărul se amestecă cu făina, se adaugă încet laptele şi cacaua şi se transferă într-un vas termorezistent. Vasul va sta la foc mic, în tot acest timp se amesteca mereu, pentru ca făina să lege ciocolata.
Ciocolata se serveste caldă împreună cu biscuiţi, fursecuri sau bezele.
Vin fiert cu scorţişoară
Ingrediente:
1 litru de vin roşu sec
150 de grame de zahăr
5 grame de scorţişoară măcinată
5 grame de cuişoare
Mod de preparare:
Se vărsa vinul într-o oală, se adaugă cuişoarele, scorţişoara măcinată şi zahărul. Se pune vasul pe foc, se acoperă apoi oala şi se lasă pe foc până ce dă în clocot. Se strecoară apoi vinul roşu şi se toarnă în căni.
Lapte cu miere
Ingrediente (pentru două porţii):
400 ml lapte
2 linguri miere
40 ml rom sau esenţă de rom (atunci când preparaţi pentru copii)
un baton de scorţişoară
un praf de nucşoară măcinată
Mod de preparare:
Punem toate aceste ingrediente într-un vas, punem pe foc şi lăsăm să dea în clocot după care stingem focul şi lăsăm să se odihnească trei minute.
Ceai de ghimbir, soc şi lămâie
Ingrediente:
1 bucată de ghimbir (2 cm)
1 l de apă
2-3 linguri frunze de soc
zeamă de lămâie
3-4 feliuţe de lămâie
2 linguri de miere
Mod de preparare:
Apa se dă în clocot. Când s-a fiert, adăugaţi ghimbirul tăiat feliuţe, frunzele de soc, zeama de lămâie şi mierea. Acoperiţi vasul timp de 10-15 minute. Serviţi în ceşcuţe cu feliuţe de lămâie.
Compot de mere şi pere
Ingrediente:
4 mere
4 pere
2 linguri condimente pentru vin fiert
scorţişoară dupăgust
2 felii lămâie
2 felii portocală
zahăr după gust
zeamă de lămâie după gust
Mod de preparare:
Se spală fructele, se curăţă de cotoare şi seminţe şi se taie în felii potrivite. Se pun cam 5 l de apă într-o oală şi se adaugă condimentele, în afară de scorţişoară. Se lasă să clocotească, se adaugă fructele şi se lasă la fiert până ce se înmoaie şi devin transparente. (Nu trebuie lăsate să se sfărâme - durează circa 20-30 minute).
La sfârşit îndulciţi siropul şi îl dregeţi cu scorţişoară după gust şi zeamă de lămâie (dacă vă place mai acrişor).