Stres, sau stress, reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forţă, solicitare, tensiune, mobbing. (Sursa: Wikipedia)
Relaxarea şi optimismul sunt cele mai bune metode de a înfrunta stresul, iar în cele ce urmează, vă prezentăm o serie de plante medicinale care vă vor ajuta să înfruntaţi stresul.
Sunătoare
Atestată de medicina modernă în anul 1931, ca plantă ce tratează depresia, sunătoarea este recunoscută încă din antichitate drept un medicament minune, deoarece trateaza peste 50 de afecţiuni. Acţiunea sa deosebit de puternică se bazează pe hypericin, substanţa sa activă, care are rolul de a creşte nivelul de serotonină, dopamină şi noradrenalină, neurotansmiţători ce induc starea de fericire şi relaxare. Sunătoarea are, implicit, capacitatea de a reduce stresul, de aceea este indicat să beţi câte o cană de ceai de sunătoare în fiecare seară sau ori de câte ori simţiţi nevoia de relaxare.
Rozmarin
Rozmarinul combate o serie de afecţiuni, începând cu indigestii, pierderi de memorie şi terminând cu stări de anxietate. Cercetătorii au demonstrat că rozmarinul tratează eficient anxietatea. În cazul în care consideraţi că acesta are un efect calmant asupra organismului dumneavoastră, vă recomandăm o baie fierbinte cu ulei de rozmarin sau o cană de ceai.
Valeriana
Valeriana este un remediu străvechi, folosit pentru a lupta împotriva tulburărilor emoţionale, stresului, oboselii şi afecţiunilor fizice care sunt cauzate de aceşti factori. Deoarece are meritul de a reduce nivelul stresului din organism, valeriana tratează în special afecţiunile cardiace care apar în urma unor perioade prelungite de stres. Administrarea a 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate stresul, de a preveni afecţiunile cardiace, depresiea şi anghina pectorală.
Păducelul
Supranumit şi planta inimii, datorită capacităţii sale de a trata bolile cardiovasculare, prin relaxarea arterelor, eliminarea depunerilor de grăsime de pe pereţii arterelor şi întărirea pereţilor vaselor de sânge, păducelul este un remediu eficient şi împotriva stresului şi a tulburărilor nervoase produse de acesta. Conţinutul crescut de bioflavonide are un efect calmant asupra sistemului nervos, îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul inimii şi al sistemului nervos şi scade tensiunea arterială, astfel încât, dacă este consumat recurent, induce o stare de relaxare şi detaşare. Totodată, acesta este recomandat şi în tratarea anghinei pectorale, tulburărilor produse de menopauză, nevrozei cardiace, emotivităţii excesive şi stărilor de excitabilitate cu aritmie.
Floarea de tei
Floarea de tei este, probabil, unul dintre cele mai plăcute şi vechi leacuri împotriva insomniei, agitaţiei şi anxietăţii, de aceea recomandăm să consumaţi o cană de ceai de tei ori de câte ori se instalează o stare de nervozitate, şi vă simţiţi copleşiţi de problemele zilnice. Parfumul teilor are un efect calmant asupra întregului organism, aşa că nu ezitaţi să vă plimbaţi într-un parc sau într-o grădină cu tei.
Pe lista plantelor antistres se găsesc şi roiniţa, passiflora, muşeţelul şi conurile de hamei, care reduc stările de anxietate, iritabilitate şi palpitaţiile.