Categorie: Timp liber

cearta copiiiConflictele sunt inevitabile în viaţă. Copiii nu sunt nici ei feriţi de ele şi sunt nevoiţi să le facă faţă într-un fel sau altul. Ei trebuie să înveţe să rezolve conflictele şi să înlocuiască reacţiile negative cu o atitudine pozitivă, de cooperare.

O situaţie de conflict presupune dezacord de opinii sau de valori, emoţii negative (persoanele implicate în conflict simt furie, uneori dezamăgire sau tristeţe, dorinţa de răzbunare), scopuri diferite sau competiţie pentru atingerea aceluiaşi obiectiv, comportamente ale celor implicaţi considerate inacceptabile de către cei din jur.

Cum îţi recomandă specialiştii să îţi înveţi copilul să rezolve conflictele şi să coopereze

joaca copiiUrmăriţi împreună un film în care personajele sunt implicate într-un conflict. Opreşte acţiunea în momentul de maximă intensitate şi cere copilului să îţi spună ce crede că ar trebui să facă fiecare personaj pentru a rezolva situaţia conflictuală. Spune-ţi şi tu părerea şi apoi urmăriţi în continuare filmul, pentru a vedea care dintre voi a ghicit corect continuarea aleasă şi de regizor.

Alege o situaţie de conflict pe care ai trăit-o împreună cu copilul tău şi propune-i un joc: copilul să joace rolul părintelui, iar tu rolul copilului. Este o ocazie foarte bună de a înţelege fiecare dintre voi perspectiva celuilalt, şi de a-l ajuta să îşi îmbunătăţească abilitatea de a rezolva conflicte.

Învaţă-l etapele rezolvarii conflictelor:
- Oprirea discuţiei şi calmarea emoţiilor. Îi poţi recomanda să tragă aer în piept de câteva ori şi să încerce să zâmbească.
- Să asculte şi să fie ascultat de persoana cu care are conflictul: fiecare dintre ei să spună ce are de spus, fără a fi întrerupt de celălalt.
- Căutarea ideilor care să soluţioneze problema.
- Analizarea rezultatelor care ar putea fi obţinute dacă este aplicată fiecare soluţie.
- Alegerea împreună a celei mai bune idei este ultimul pas şi cel care va aduce pacea celor implicaţi în situatia conflictuală.

Back To Top