Ileita proliferativă sau "coada umedă" este o boală a hamsterilor, care poate ucide în numai o zi sau două de la apariţia simptomelor, (diaree gravă) şi este foarte dificil de tratat la timp. Această boală afectează aproape exclusiv hamsterul auriu sirian, iar simptomele similare la alte specii de hamster ţin de obicei doar de diaree şi deshidratare.
Simptome: diareea apoasă este cel mai important semn al bolii, dar poate fi precedată şi de letargie, pierderea poftei de mâncare şi schimbări comportamentale. Simptomele apar de obicei la o săptămână după contractarea bolii. Hamsterul bolnav nu-şi mai îngrijeşte blana şi este mai iritabil. Reacţionează la atingerea abdomenului, deoarece durerile abdominale sunt puternice şi poate avea o poziţie cocoşată atunci când merge sau chiar când stă pe loc. În unele cazuri, hamsterul poate suferi şi de prolapsul mucoasei rectale sau de sângerări la nivelul anusului.
Diareea hamsterului este atât de puternică, încât toată zona posterioară, inclusiv coada, este udată de fecale. Cauza bolii nu a fost determinată cu certitudine, dar este considerată contagioasă şi există mai mulţi factori de risc care predispun rozatoarele la aceast tip de enterită, inclusiv mai multe bacterii.
Cei mai mulţi hamsteri care suferă de coada umedă sunt fie proaspăt înţărcaţi, fie stresaţi de transport sau de schimbarea mediului de viaţă. Riscul de apariţie al bolii este mai mare atunci când cuşca hamsterilor este suprapopulată sau când micul rozător trece prin schimbări rapide în alimentaţie.
Dacă hamsterul consultat de un medic veterinar, şansele lui de supravieţuire sunt mai mari, pentru că veterinarul poate administra antibiotice şi medicamente pentru stoparea diareei, alături de hidratarea corectă. După diagnosticare se recomandă evitarea contactului hamsterului cu propriile fecale, dar şi ferirea lui de stres. Poate fi dificil să alegi care este pasul cel mai important: curăţarea zilnică a cuştii sau eliminarea stresului.
Dacă un singur individ dintr-o cuşcă a fost diagnosticat, se recomandă separarea lui de ceilalţi şi schimbarea aşternutului de talaş, spălarea cuştii cu un dezinfectant puternic şi folosirea unei alte cuşti pentru hamsterii sănătoşi, cel puţin pentru o săptămână.
Atunci când ajunge într-un cămin nou hamsterul are nevoie de linişte în primele zile şi se recomandă păstrarea aceleiaşi diete până când el se acomodează complet. Menţinerea aşternutului de talaş curat nu poate preveni apariţia bolii, dar este recomandată pentru a reduce riscul contractării ei.