Ce trebuie să faci şi cum trebuie să te alimentezi ca să îţi protejezi inima şi să îi menţii starea de sănătate.
Verifică-ţi colesterolul
Medicii spun că o simplă analiză de sânge îţi poate determina nivelul colesterolului, care este unul dintre principalii factorii de risc pentru bolile de inimă.
Colesterolul total trebuie să fie mai mic de 200 mg/dl, deoarece peste 240 mg/dl sau mai mare înseamnă un nivel ridicat;
LDL-colesterolul sau colesterolul "rău" trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl, iar peste 190 mg/dl este foarte ridicat;
HDL-colesterolul sau colesterolul "bun" trebuie să fie mai mic de 60 mg/dl. O valoare mai mică reprezintă un factor de risc pentru boli de inimă.
Măsoară-ţi tensiunea arterială
Tensiunea arterială normal:
-la tineri: 130/85 mmHg sau 135/85 mmHg;
-la adulti: 140/90 mmHg sau mai mica;
-la diabetici: 130/80 mmHg si maxim 130/85 mmHg.
Fii o persoană activă
Exerciţiul fizic este extrem de important pentru o inimă sănătoasă. Aşa că zilnic pentru cel puţin 30 de minute este bines ă faci mişcare. Toate activităţile sportive, chiar şi cele moderate sunt eficiente . Important este să te ţii de program, zilnic.
Mănâncă vegetale
Cele 5 porţii de legume şi fructe recomandate de toţi medicii cardiologi rămân pe lista alegerilor sănătoase pentru inima ta.
Nu uita de carbohidraţii buni
Pâinea, pastele, cerealele şi orezul în variantele integrale aduc un suprlus de energie, fibre, vitamine şi minerale.
Alege grăsimile bune
Grăsimile bune şi în special cele esenţiale (omega 3) protejează inima si vasele de sânge. Recunoşti grăsimile rele sunt solide la temperaturi scăzute, iar unele chiar şi la temperatura camerei.
Înlocuieşte grăsimile saturate (unt, brânză, lapte gras, prăjituri, produse de patiserie, unele alimente tip snack, ciocolată) şi cele trans (prăjiturile şi patiseria pentru consumul larg, dar şi alimentele prăjite gen fast-food).
Alege grăsimile nesaturate (polinesaturate şi mononesaturate): principalele surse sunt uleiurile vegetale (uleiul de soia, de rapiţă, de floarea soarelui, de măsline), produsele realizate din acestea (precum margarinele tartinabile de calitate şi maioneza), uleiul de peşte, peştele gras, seminţele oleaginoase;
Consumă zilnic 2 g de acizi graşi omega 3pe care îi poţi găşi în: 100g somon (2g omega 3), un pumn de nuci (1,5gomega 3), o lingură ulei de rapiţă (1,5g omega 3), 2 linguri ulei de soia (1g omega 3), 2 ceşti spanac sau 110 g (0,07g omega 3), 80g broccoli (0,09 omega 3).
Consumă leguminoase şi peşte
Înlocuieşte carnea grasă şi mezelurile cu fasole, linte şi năut. Nu uita să consumi peşte şi carne slabă de pui, care sunt o alternativă foarte bună.
Alege lactatele slabe
Este recomandat să alegi produsele lactate cu un conţinut redus de grăsime.
Limitează alcoolul şi renunţă la fumat
Nu depăşi 2 unităţi de alcool pe zi (1 unitate înseamnă 125 ml) şi nu consuma alcool în fiecare zi. Dacă încă nu ai renunţat la fumat, ai toate motivele să mai încerci de acum încolo.
Mai puţine dulciurile
Limitează cât mai mult consumul dulciurilor industriale şi evită zahărul rafinat. Evită sucurile indiferent de calităţile inscripţionate pe ambalaj.