Categorie: Timp liber


babysitting1Vine o vreme când părintele trebuie să se separe fizic de copilul său: se duce la serviciu, sau are nevoie de timp pentru sine, își vizitează prietenii, sau pur și simplu merge la cumpărături. Acest lucru este valabil indiferent dacă ești căsătorit sau ești un părinte singur, serviciile unei bone devenind necesare, fie periodic, fie permanent, peste zi.
Dacă te afli în situația de a angaja o bonă sau urmează să treci prin ea, nu uita că nu angajezi un părinte surogat pentru copil.
Înainte să plasezi copilul în grija unei persoane străine, trebuie să aibă loc un interviu pentru a fi analizată persoana, a i se aduce la cunoștință pretențiile, așteptările și regulile voastre.
Pare această viitoare babysitter a copilului o ființă caldă, flexibilă? Aveți idei asemănătoare în ceea ce privește disciplinarea copilului?
Ea și copilul par să se simtă în largul lor unul cu celălalt?
Atenție: persoana dă semne ca este preocupată excesiv de curățenie și rigoare și disciplină, dacă pare deprimată sau inflexibilă?

Momentul interviului este cel mai potrivit pentru a discuta programul și toate aspectele financiare. Trebuie sp știi din timp dacă bona cere alt preț pentru ore suplimentare sau pentru o zi de week-end. Nu se știe când ai putea avea nevoie de serviciile ei, pe neașteptate.
Discută și despre transport:are cum ajunge la tine sau se așteaptă să o iei și să o duci acasă?

babysitting2Este necesar să îi aduci la cunoștință bonei informații generale despre voi și casa voastră și să îi oferi instrucțiunile specifice. Explică-i regulile și programul familiei, în mod deosebit cele care implică copilul: copilul are sau nu are voie să se uite la televizor, i se citesc povești înainte de a adormi. Bona trebuie să știe aceste lucruri, ea fiind o persoană de bună credință, le va respecta.

Dacă ai ales bona, pregătește o listă cu informațiile vitale și las-o într-un loc la îndemână - lângă telefon sau prinsă cu magnet de ușa frigiderului.
De pe lista respectivă nu trebuie să lipsească numele tău, adresa și numărul de telefon, numerele de telefon ale medicului copilului, telefonul de la Poliție și de la Pompieri, numărul de telefon, adresa și numele locului unde poți fi găsit tu, numele și numărul de telefon al vecinilor ce pot fi contactați în cazul unei urgențe (aspect trebuie vorbit și cu vecinii respectivi în avans), un numărul de telefon și numele unei rude foarte apropiate sau al unor prieteni de încredere.

Dacă apare o modificare în programul tău și estimezi că vei întârzia față de momentul pe care ea îl știe, sun-o și spune-i - ea la rândul ei trebuie să anunțe alți oameni din viața ei că întârzie acasa. Nimic nu e mai rău pentru un copil decât o bonă iritată și frustrată (ai întârziat fără să o anunți și o ții mai multe ore decât ați stabilit).

Pentru ziua în care bona își începe activitatea în casa ta, aranjează-ți programul în așa fel încât să stai 20-30 minute cu ea și cu copilul. Copilului trebuie să i se spună clar faptul că mami și tati vor fi plecati si că bona va sta cu el. Chiar dacă inițial copilul pare să accepte, să nu te miri dacă va izbucni în plâns când va realiza că părinții chiar au plecat și rămâne acasă cu o persoană străină.
Înainte să pleci de acasă, arată-i încă o dată bonei casa și unde se găsesc lucrurile esențiale, până când ea le învață bine.

Back To Top