Categorie: Timp liber

cakes and cookiesIn această perioadă pentru gospodine este o adevărată provocare să pregătească reţete delicioase de prăjituri de post.

Minciunele
Ingrediente:
200 ml frişcă lichidă (vegetală - pentru varianta de post)
250 g făină
esenţă de vanilie

Mod de preparare:
Puneţi frişca într-un castron, presăraţi un praf de sare, adăugaţi esenţa de vanilie, apoi făina câte puţin, până obţineţi un aluat elastic.
Presăraţi făină pe masa de lucru şi întindeţi aluatul foaie subţire, apoi tăiaţi pătrăţele. Pe mijlocul fiecărui pătrăţel faceţi câte o tăietură oblică.
Se prăjesc în uleiul bine încins, până se auresc. Se scot pe hârtie absorbantă, după care se pudrează cu zahăr din belşug. Nu-i aşa că nu aţi fi crezut că din două ingrediente puteţi obţine un desert atât de bun?

Gogoşele fără ou
Ingrediente:
400 g făină
500 ml. apă
100 g zahăr
50 g miere de albine
1 linguriţă bicarbonat
50 g nucă sau alune măcinate
sare, puţin ulei (1/2linguriţă)

Mod de preparare:
Se pune apa cu sare la foc. Când clocoteşte se toarnă treptat peste făină, amestecând mereu, până ce cuprinde toată făina. Se pune bicarbonatul şi se amestecă până devine un aluat neted.
Se ung palmele cu ulei, se ia din cocă câte puţin şi se fac gogoşele rotunde uşor aplatizate, care se pun într-o tavă unsă cu ulei, strâns lipite una de alta. Se introduce tava în cuptorul încălzit .
Se face un sirop dintr-o cană şi jumătate de apă, zahăr, miere şi când clocoteşte se toarnă peste gogoşele gata rumenite. Se stinge focul şi se lasă în cuptor până absorb tot siropul.
Se desprind una de alta, se pun pe un platou şi se presară cu nucă măcinată.

Prăjitură cu mere
Ingrediente:
1 kg mere rase
2 plic budincă vanilie
600 ml apă
300 g zahăr
300 g biscuiţi simpli
200 ml frişcă vegetală de post
scorţişoară
Mod de preparare:
Merele, 550 ml apa şi zahărul se pun la foc. Când amestecul fierbe se adaugă praful de budincă diluat în 50 ml apă. Când s-a îngroşat luăm de pe foc şi adăugăm un pic de scorţişoară.
Se tapetează o tavă cu folie se adaugă jumătate din mere, apoi se pune un strat de biscuiţi, merele rămase şi biscuiţi.
Se lasă aproximativ 3 ore să se răcească, apoi se răstoarnă pe o tavă, se porţionează şi se ornează cu frişcă şi scorţişoară.

Back To Top