Categorie: Timp liber

caine dintiÎţi dă un „pupic" drăgăstos sau te apleci să îi pui lesa şi observi că de la o vreme respiraţia lui miroase din ce în ce mai rău. Chiar dacă unii ar putea spune că este doar un câine şi respiraţia lui nu are cum să miroasă a flori de trandafir, totuşi se poate întâmpla ca respiraţia lui să devină foarte urât mirositoare.

Despre ce este vorba?
În cel mai rău caz este posibil să fi apărut nişte probleme de sănătate, care se manifestă şi prin acest miros neplăcut la nivelul cavităţii bucale. În cel mai bun caz câinele a căpătat oarece obiceiuri alimentare nesănătoase.
Pe de altă parte şi căţeii pot avea probleme ale dinţilor. Şi la câini ca şi la oameni, dacă nu se face o toaletare periodică a cavităţii bucale pot să apară placa bacteriană şi în timp tartrul. Tartrul netratat, mai ales cel subgingival, va duce la apariţia altor afecţiuni: gingivita, apoi paradontoza sau boala parodontală. Odata cu formarea plăcii bacteriene apare şi mirosul neplăcut (sau halena) care deranjează. Acest miros se poate şi el accentua odată cu trecerea spre celelalte afecţiuni, mai grave. Pot apărea cariile dentare care vor duce la degenerarea ţesuturilor dinţilor afectaţi şi care, netratate, vor adăuga şi ele un plus de "tărie" mirosului. Pentru a trata aceste probleme trebuie să mergi la medicul veterinar, unde poate face, după caz, detartrajul şi tratarea cariilor sau extracţia dinţilor care nu mai sunt recuperabili. Pentru a preveni aceste afectiuni este necesar să îţi obişnuieşti căţelul cu periatul dinţilor cât mai des, la câteva zile.
Mirosul neplăcut al respraţiei căţelului poate fi cauzat şi de alte afecţiuni la nivel sistemic şi amintim aici afecţiunile renale grave. La nivel local, se poate sa fie vorba de stomatite (inflamaţii ale buccelor), glosite (inflamaţii ale limbii) sau faringite grave care pot genera şi ele astfel de mirosuri la nivelul cavităţii bucale.
Unii câini nu se pot abţine să nu caute şi să mănânce de prin tomberoanele sau grămezile de gunoi pe care le întâlnesc în cale şi „servesc" chiar materii fecale ale altor animale sau câini. Pe lângă faptul că toate aceste lucruri reprezintă un pericol real pentru sănătatea câinelui dumneavoastră, fiind surse de infecţie cu diverşi microbi şi paraziţi, ele pot fi responsabile de halena pe care o are căţelul tău.

Ce e de făcut?
caine periuta dintiÎncearcă să păstrezi o igienă bucală a câinelui tău prin: periaj regulat, administrarea în alimentaţie a unor produse speciale pentru curăţirea dinţilor.
Încearcă să educi câinele să nu mănânce de pe jos sau din grămezile de gunoaie pe care le întâlniţi atunci când ieşiţi împreună la plimbare.
Nu ezita, mergi la veterinar de îndată ce observi apariţia halenei la câinele tău. Un consult şi poate câteva analize vor ajuta la stabilirea unui diagnostic şi patrupedul va primi medicamentele sau vitaminele de care organismul lui are nevoie, iar tu vei primi informaţiile utile care te vor ajuta să ai un câine sănătos şi fericit.

Treci pe la pet-shop!!! Pasta de dinţi şi periuţa de dinţi nu ar trebui să lipsească câinelui tău aşa cum nu îţi lipsesc nici ţie. Închipuieşte-ţi cum ar fi să te speli pe dinţi doar din când în când, numai dacă îţi aduci aminte! Obişnuieşte-ţi câinele cu „spălatul pe dinţi" şi nu uita că există produsele speciale, masticabile, a căror duritate şi consistenţă contribuie la întreţinerea dentiţiei acestuia.

Back To Top