Duminica Floriilor este sărbătorită în fiecare an în duminica dinaintea Paştelui. Este ziua care precede Săptămâna Patimilor, când oamenii se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvântate şi împărţite cre¬dincioşilor. Cu toate că încă este post, în Duminica de Florii oamenii au voie să mănânce peşte.
Cremă de peşte
Ingrediente:
fileuri de peşte – cod sau merluciu,
lapte,
usturoi,
sare,
ulei
piper, măcinat proaspăt
Mod de preparare:
Puneţi fileurile de peşte în tigaie împreună cu un căţel de usturoi întreg şi acoperiţi cu lapte.
Coaceţi la foc mic până când peştele este gata şi laptele s-a evaporat.
Aruncaţi usturoiul şi răsturnaţi peştele într-un castron, adăugaţi sare şi ulei şi amestecaţi cu mixerul (aşa cum procedaţi ca pentru maioneză) până când obţineţi o cremă de peşte spumoasă.
Adăugaţi piperul măcinat proaspăt şi serviţi crema astfel obţinută, rece, pe felii de pâine caldă prăjită împreună cu pătrunjel tocat.
Pangasius în sos de vin
Ingrediente (pentru patru persoane):
fileu de pangasius 600 g
o lămâie
2oo ml de vin alb
1 iaurt
2 gălbenuşuri de ou
frunze de busuioc
pătrunjel
1 căţel usturoi
Mod de preparare:
Într-un castron se aşează fileul de pangasius şi se stropeşte cu lămâie. Se lasă zece minute.
Într-o cratiţă se pune vinul amestecat cu aceeaşi cantitate de apă (200 ml), usturoiul tăiat mărunt şi sare după gust. Se lasă să fiarbă câteva minute la foc mare, apoi se adaugă fileul de peşte şi se dă focul mic. Fierbeţi fileul circa 4 minute apoi îl scoateţi pe o farfurie!
Continuaţi fierberea sosului până scade la jumătate!
Între timp se amestecă iaurtul cu cele două gălbenuşuri şi adăugaţi această compoziţie în cratiţa în care s-a fiert peştele, amestecând continuu.
Adăugaţi busuiocul şi pătrunjelul (tăiate mărunt).
Mod de servire - pe farfurie se aşează peştele, deasupra se tornă sos din abundenţă, garnisit cu cartofi natur.