Categorie: Timp liber

vin si mancare1Este esențial ca vinul și mâncarea să fie respectate și să se completeze reciproc: o mâncare bună evidențiază aspectele complexe ale unui vin și invers. O combinatie de bună se obține atunci când vinul evidențiaza un aspect al mâncării, iar mâncarea subliniază o calitate a vinului.

Recomandări generale de servire a vinurilor în timpul mesei:
Vinurile reci se servesc înainte de vinurile băute la temperatura camerei.
Vinurile albe se servesc de regulă înaintea vinurilor roșii.
Vinurile se servesc în ordine cronoligică: mai întâi cele mai tinere, urmate de cele mai vechi și mai complexe.
Vinurile mai ușoare se servesc înaintea celor mai mai grele.

 

Reguli generale de asociere:
Gusturile opuse se atrag: un vin dulce poate echilibra o mâncare acidă, acră, ori sărată.
Primăvara, vara și toamna se beau vinuri mai ușoare, albe și roze tinere. Iarna se beau vinuri mai vechi, mai corpolente, de regulă roșii.
Asociază aromele mâncărurilor cu cele ale vinurilor: aromele ierboase ale Sauvignon Blancului merg foarte bine cu legumele; Chardonnay-ul, cu aroma de stejar se combină foarte bine cu peștele.
Gătește cu vinul pe care îl servești la masă sau bea același vin folosit la prepararea mâncării.
Ține cont de modul de pregătire și gătit al mâncărurilor.
Mâncărurile care se asortează mai greu cu vinurile - branzeturile, ciocolata, murăturile - se combină de obicei cu vinurile locale.
Există anumite tipuri de vin care se pot asocia cu aproape orice fel de mâncare, așa cum există anumite mâncăruri care merg cu aproape orice fel de vin – friptura de pui.
Vinurile albe și roze demidulci și demiseci se servesc la deserturile dulci, ficat gras sau pateuri.
Asociază vinul nu doar cu mâncarea, ci si cu evenimentul sau locul: cina romantică, masa în familie, serbarea zilei de naștere, picnic, Paște, Crăciun etc.
La antreuri se pot servi vinuri albe, seci, ușoare, tinere.
La supe, ciorbe, borsuri nu se recomandă consumul de vin.
Vinurile spumante brute sau seci, albe și roze, se servesc la începutul mesei, odată cu aperitivele.
La cafea se servesc vinuri vechi distillate - coniac.
Vinurile spumante albe și roze, demidulci sau dulci se servesc de obicei la desert, la finalul mesei.
Dacă ai dubii în privința vinului pe care să-l folosești, mergi la sigur și servește șampanie.

Back To Top