Categorie: Timp liber

mama si bebeAlăptatul este una dintre cele mai eficiente metode de calmare a bebeluşului - procesul alăptării creează o legătură specială între mamă şi bebeluş. Cercetătorii susţin că nou-născuţii ar trebui alăptaţi de fiecare dată când apar primele semne de foame – agitaţie, scâncete sau plâns. Este mult mai bine şi pentru mame care scapă de stresul alăptatului sau hrănitului dupa ceas, susţin reprezentanţii Societăţii americane de pediatrie. Micuţul simte atât de cunoscutele bătăi ale inimii mamei, cu care este obişnuit din viaţa intrauterină, la fel de liniştitor fiind şi contactul cu pielea mamei. În plus, laptele matern conţine o proteină care induce somnul.
Dacă mama este relaxată şi bebeluşul este relaxat. Senzatia de calm o au şi mamele în timpul alăptării, pentru că în acele momente se eliberează un hormon – prolactina (sau hormonul mamelor) care are un efect uşor tranchilizant asupra mamelor. De asemenea, oxitocina are un rol important în procesul lactaţiei, dar şi un efect de calmare al mamei.

Specialiştii spun că lipsa contactului direct cu părinţii duce la creşterea nervozităţii copilului, iar acesta devine mai agitat şi plânge mai des. De aceea, este recomandată utilizarea unor dispozitive (cu ajutorul cărora copilul să fie "purtat"), de tipul marsupiu, sling (eşarfele port-bebe). În acest fel mamele (sau taţii) au mâinile libere şi se pot ocupa de activităţile casnice sau cumpărături iar bebeluşul este mulţumit şi liniştit.
Prin purtarea bebeluşului se evită, singurătatea, plictiseala, stări care duc la creşterea nervozităţii copilului. Activităţile zilnice mărunte îi pot stârni micuţului curiozitatea şi astfel se elimină plictiseala. Mai mult, mişcarea il poate adormi - pentru el poate fi un fel de legănat.

Prin alăptat şi "purtat" între mama şi tată pe de o parte şi copil pe de cealaltă parte se creează o legatură puternică. Sunt aproape unul de celălalt, se cunosc mai bine, încă din primele clipe ale vieţii bebeluşului, iar nevoile celui mic sunt satisfăcute.

Back To Top