Laptele este un aliment complet: conţine aproximativ toate componentele esenţiale - apă (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidraţi, micro şi macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 şi B12). Alături de legume, fructe, cereale, carne şi ouă, laptele este un element de bază în cadrul unei alimentaţii sănătoase deoarece, datorită nutrienţilor săi, laptele contribuie la mentinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate.
Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm zilnic minim 250 ml lapte.
Laptele asigură necesarul optim de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbţie de aproximativ 40% comparativ cu alte alimente);
Asigură un raport optim de calciu, fosfor şi proteine, atât de necesare pentru creşterea şi bună funcţionare a sistemului osos, implicit de prevenire a osteoporozei;
Laptele reduce riscul de a face cancer colorectal (datorita componentelor sale şi anume calciul şi acidului linoleic conjugat) şi mamar; astfel, conform unui studiu, în cazul celor 45000 de bărbaţi din Suedia care au băut 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, riscul de îmbolnăvire a scăzut cu 35% comparativ cu cei care beau mai puţin lapte; un alt studiu efectuat în Norvegia a arătat că femeile care au consumat lapte atât în copilarie, cât şi ulterior, au avut un risc mai scăzut de cancer mamar.
Conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff , laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afecţiune coronariană .
Laptele hidrateaza şi hrăneşte în acelaşi timp, deoarece conţine 87% apă, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele şi bacterii lactice care asigură buna funcţionare a organismului şi creşterea imunităţii.
Categorie: Timp liber
SĂNĂTATE: Despre lapte şi beneficiile lui
- Scris de Ana Maria Popescu