Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

adormirea maicii domnului
Categorie: Actual

 

• Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.
• Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții legate de sănătate, dar și predicții meteorologice, iar astăzi este serbată și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind protectoarea marinarilor.
• Află de ce este atât de importantă această zi și care sunt principalele superstiții.

Sărbătoarea Sfintei Marii Mari, Adormirea Maicii Domnului, Sântămaria sau Uspenia este considerată ziua care desparte zilele călduroase de cele reci. Este cea mai mare și cea mai veche sărbătoare creștină dedicată Maicii Domnului, care aduce o serie de tradiții și superstiții, multe dintre ele fiind păstrate cu sfințenie.

Semnificația creștină

Se spune că Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului. A fost înștiințată de îngerul Gavriil de mutarea ei de la viață pământească la viață cerească: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat, scrie crestinortodox.ro. Nici trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer.
Sfinții Apostoli au fost aduși de Sfântul Duh din locurile în care vesteau Evanghelia, că să-și ia rămas-bun de la Maica Domnului. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. Numai Sfântul Apostol Toma nu a fost de faţă la înmormântare, dar Dumnezeu l-a ajutat să ajungă la mormântul Maicii Domnului, după trei zile de la îngroparea ei. Deschizându-se mormântul, nu a mai fost găsit trupul acesteia, ci doar giulgiul, semn că trupul ei fusese ridicat la cer.

CITEȘTE ȘI: Olimpiada Internațională de Informatică. Patru medalii obținute de lotul României. Țara noastră, pe locul al doilea în clasamentul “all-time”

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Mărturii despre existenţa acestei sărbători avem începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Se crede că locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit s-ar datora împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv data sărbătoririi la 15 august. În Apus, sărbătoarea a fost generalizată mai târziu, de către Papa Teodor I (642-649), care era originar din Ierusalim şi care a impus data de 15 august pentru sărbătorirea Adormirii Maicii Preacurate, ca în Răsărit.
Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor, 15 august a fost aleasă Ziua Marinei.

CITEȘTE ȘI: Ziua Marinei Române. Litoralul în sărbătoare

Cel mai cunoscut pelerinaj de la noi este la Mânăstirea Nicula, locul unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni.

Tradiții și superstiții

Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi.

Pe 15 august e zi de praznic și se fac pomeni pentru cei plecați. Femeile merg la biserică și împart struguri pentru cei trecuți la cele veșnicie, iar în unele zone se oferă prune coapte și faguri de miere.

Femeile însărcinate nu trebuie să muncească în zilele de 14 și 15 august pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos, altfel vor avea dureri mari.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.
15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac.

Cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.

În această zi de sărbătoare, nu se taie părul pentru că există riscul de a cheli și este interzis mersul înapoi pentru că altfel dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.

Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie anunță o toamnă blândă şi îndelungată.

Se spune că, în această zi, rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă.

Începând cu 15 august, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul afară. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. De astăzi, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

De pe 15 august, se deschide sezonul nunților, care ține până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi se organizează târgurile și iarmaroacele de toamnă.

Astăzi, nu se aprinde focul în sobă pentru că acesta este un gest care poate atrage boala și ghinionul.

Spălatul rufelor este strict interzis și va aduce ghinioane.

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul sau divin.

De asemenea, dacă este nevoie de călătorii sau deplasări pe distanțe lungi, se pune că este bine să iei cu tine un prieten bun, altfel plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Daca totuși ești singur la drum, o cruciuliță sau un obiect sfințit te vor feri de orice primejdie.

Se spune că, în această zi, pot avea descărcări electrice pentru a arata supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Chiar dacă astăzi nu mai este post, se pune că masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

Sunt aproximativ 2,2 milioane de români care își serbează ziua de nume de Sfânta Maria, majoritatea acestora fiind femei. Aproximativ 1,4 milioane de românce poartă numele Maria (provine din ebraică si înseamnă „cea iubita, cea îndrăgită”), 270.000 – Mariana și în jur de 50.000 de femei se numesc Marinela. Alte nume sărbătorite astăzi sunt: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Marilena, Marina, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Maya, Mioara, Marian, Marin, Marius.

CITEȘTE ȘI: Simona Halep, Toronto 2022. Românca a câștigat turneul și revine în primele 10 locuri WTA

Back To Top