muncitori
Categorie: Știri internaționale

 

• Parchetul din Anvers a deschis o anchetă după descoperirea a 55 de lucrători originari din Filipine şi Bangladesh care munceau în condiţii de sclavie modernă pe un şantier de construcţii din oraşul-port belgian.
• Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi și erau duși prin mai multe ţări europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia.
• Muncitorii primeau între doi și patru euro pe ora de muncă.


Ancheta a fost încredinţată unei secţii a parchetului specializată în infracţiuni de muncă, aceasta confirmând că „55 de potenţiale victime” urmează să fie audiate.
Un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este fără precedent în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane, scrie digi24.ro. Totuși, acest dosar „nu este decât vârful aisbergului”, a comentat ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de agenţia de presă Belga. Potrivit oficialului, în Belgia există „23.000 de persoane victime ale exploatării sau sclaviei moderne”.
Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a menţionat un purtător de cuvânt al parchetului. Potrivit presei locale, aceştia erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

CITEȘTE ȘI: Campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice în Prahova. Premii și tombolă

Cei 55 sunt în majoritate filipinezi, iar acum circa două săptămâni unii dintre ei s-au plâns la consulatul Filipinelor din Anvers în legătură cu situaţia în care se află, a explicat directorul Payoke pentru AFP.
Muncitorii „primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară”, a remarcat Klaus Vanhoutte, care conduce unul din cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne, mai relatează sursa citată.
Reţeaua care îi exploata pe aceşti lucrători asiatici îi ducea prin mai multe ţări europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia. Unii dintre ei au lucrat deja în Germania şi un grup se pregătea să plece în Grecia, a mai spus Vanhoutte.
Sursa: digi24.ro

VEZI ȘI: 1-5 august: Școala de Vară de Antropologie, la Cheia

 

Back To Top