inconstienta munte
Categorie: Știri internaționale

 

• Cu obiceiurile de acasă, cinci români au reușit să atragă atenția asupra lor după ce au încercat să urce pe Mont Blanc în pantaloni scurți și teniși.
• Îngrozit de inconștiența turiștilor, un primar cere, acum, o garanție de 15.000 de euro tuturor alpiniștilor care vor să urce pe munte.


Alpiniștii care încearcă să ajungă pe vârful muntelui Mont Blanc pe un traseu popular din Franța vor fi nevoiți să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau, mai rău, dacă mor pe munte, relatează The Guardian. Primarul care cere acești bani a dat exemplul a cinci turiști români care voiau să urce pe munte în pantaloni scurți și teniși.

Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin Ruta Goûter, a impus măsura după ce zeci de turiști au ignorat avertismentele când au urcat pe munte. 10.000 de euro ar acoperi costul operațiunii de salvare, iar 5.000 de euro pe cel al înmormântării.

La jumătatea lunii iulie, ghizii locali și-au suspendat operațiunile de pe traseul montan, accesibil alpiniștilor de orice nivel, din cauza căderilor de pietre. Administrația locală a sfătuit oamenii să evite acest traseu, mai ales că un val de căldură intens și prelungit a făcut condițiile de pe munte mai periculoase. Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care și-au suspendat operațiunile până pe 15 august, au spus că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și al nopții”.

CITEȘTE ȘI: Recensământ 2022: România are 19 milioane de locuitori

Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, a scris pe Twitter că zeci de „pseudo-alpinisti” au ignorat avertismentele. El a povestit că cinci turiști români au încercat să urce pe munte „purtând pantaloni scurți, teniși și pălării de paie” și că au fost întorși din drum de poliția montană. „Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Așadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor și pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să plătească factura”, a continuat edilul.

Vârful poate fi atins și pe versantul italian al Mont Blancului, deși este mai puțin folosit. Primarul orașului Courmayeur, din care începe acest traseu, nu intenționează să restricționeze accesul turiștilor, pe motiv că „să ceri o garanție pentru a urca pe munte este ceva suprarealist”.

Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei, dar și după ce 11 persoane au murit când o masă uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.

Sursa: digi24.ro 

CITEȘTE ȘI: Șofer drogat oprit pe DN1B. Poliție: “Din fericire, a fost depistat de polițiști înainte de a produce un eveniment rutier”

Back To Top