Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

orion fotografie pamant
Categorie: Știri internaționale

 

• Capsula Orion, lansată cu racheta SLS pe 16 noiembrie, a ajuns la Lună și a zburat la 130 km deasupra suprafeței selenare.
• Orion a surprins o imagine cu Pământul, în vreme ce nava își continua traiectoria către orbita sa retrogradă îndepărtată în jurul Lunii.
• Misiunea capsulei durează 26 de zile, și ansamblul ar trebui să revină pe Terra în 11 decembrie.

Duminică seara, capsula Orion a intrat în sfera de influență a Lunii, iar propulsorul modulului de serviciu european a fost activat luni la ora 14.44, timp de 150 de secunde, primul pas pentru a plasa capsula pe o orbită alungită în jurul Lunii (așa-numita Distant Retrograde Orbit —DRO).

Deși este dotată cu spațiu pentru șase astronauți, Orion nu are personal la bord, ci doar testează riscurile și condițiile pentru o eventuală deplasare umană, de asemenea, capsula nu va coborî pe suprafața Lunii și nici nu este concepută să facă asta. În schimb, sunt culese date privind siguranța pentru oameni, prin miile de senzori amplasați pe trei manechine aflate în capsulă. „Dacă acest zbor merge bine, astronauții se vor alătura următoarei călătorii, în primul rând mergând pe orbită în jurul Lunii, înainte de o a treia misiune Artemis, care va duce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară”, a declarant astronautul NASA Zena Cardman, titrează digi24.ro

Orion a parcurs peste 350.000 km și a ajuns luni la doar 130 km de suprafața Lunii. Capsula a zburat și la 2.000 km deasupra Tranquility Base, locul unde primii oameni au pășit pe Lună, în 1969. În următoarele zile, Orion va orbita la câteva zeci de mii de km de suprafața Lunii.

Vehiculul a fost în afara contactului timp de 34 de minute. La revenirea semnalului, vehiculul spațial a trimis înapoi o imagine a Pământului care „apune” în spatele Lunii. „ În această imagine de la aproape 430.000 de kilometri depărtare de Pământ, Orion călătorește în jurul părții îndepărtate a Lunii și în curând va depăși distanța record a Apollo 13 parcursă de la Pământ într-o navă spațială făcută să transporte astronauți”, arată mesajul NASA.

NASA afirmă că, până în prezent, misiunea a „depășit așteptările” de la lansarea de săptămâna trecută.

Pe 28 noiembrie va fi un moment simbolic important: Orion va ajunge dincolo de Lună la o distanță de 483.000 km de Terra, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.

CITEȘTE ȘI: ARTEMIS 1. NASA a lansat cu succes racheta SLS către Lună

Pe 1 decembrie modulul european de serviciu va executa manevra prin care Orion va ieși din DRO (Distant Retrograde Orbit), iar pe 5 decembrie capsula va mai face o trecere aproape de suprafața lunară.

O ultimă pornire a sistemului de propulsie va pune Orion pe traiectoria către Terra, iar călătoria va dura aproape șase zile.
11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean, titrează hotnews.ro.

După desprinderea capsulei Orion, zece sateliți au fost lansați de SLS, însă, deocamdată, nu se știe cu exactitate starea lor de funcționare.

Unul dintre sateliți are rolul de documentare fotografică, altul conține celule vii de drojdie pentru a măsura efectul radiației cosmice asupra acestora, un alt satelit va studia particulele vântului solar și câmpul magnetic generat de Soare, altele au ca scop studierea Pământului, dar și a craterelor de pe fața nevăzută a Lunii. Alți sateliți sunt proiectați să detecteze apă și produși volatili din solul lunar și urme de apă în umbra unor cratere aflate în regiunile polare ale Lunii, iar un alt satelit are misiunea de a survola un asteroid din apropierea Pământului. Un alt satelit ar urma să testeze un motor cu plasmă în spațiul interplanetar, însă satelitul nu a putut fi contactat după separarea de treapta superioară ICPS a rachetei SLS, mai titrează hotnews.ro.

CITEȘTE ȘI: O nouă eră a investițiilor: Orientare pe digitalizare și recalificare

 

 

Back To Top