interventie isu cod portocaliu prahova
Categorie: Știri locale

Județul Prahova se află, joi după-amiază, sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică (VEZI DETALII).

ANM a anunțat că, până la ora 23.00, “vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp”.

În acest context, peste 185 de pompieri, cu 70 autospeciale de intervenție și 165 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județ, a anunțat ISU Prahova.

De altfel, echipajele Inspectoratului au fost mobilizate și în ultimele ore, pe fondul manifestărilor instabilității atmosferice. La Sinaia, de exemplu, s-a intervenit după ce DN 1 a fost inundat, în zona Gării, dar și pentru evacuarea apei de la subsolul unei clădiri.

Recomandări pentru populație, în contextul avertizării cod portocaliu

* În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

* Pentru evitarea producerii unor evenimente care vă pot afecta viața și bunurile, pe timpul vântului puternic, a căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice atmosferice, adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații închise care să vă asigure protecția și deconectați aparatura casnică.

* De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

* Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi importante de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

* Orice situație deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Foto ilustrație (ISU Prahova)

 

Back To Top