Categorie: Știri locale

Un incendiu a cuprins, joi dimineață, în jurul orei 4.30, un salon al fostului Spital Movila din Ploiești, în prezent secție de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, transformată în secție Covid. Doi pacienți și-au pierdut viața.

"Pompierii militari acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la spitalul suport Covid Movila din Ploiești. Se manifestă la parter pe o suprafață de 20 mp, fără flacără cu degajare de fum. Din primele informații, doi pacienți sunt decedați. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roșu Județean. 20 de au fost evacuați", a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.

La locul evenimentului au fost mobilizate șase autospeciale e lucru cu apă și spuma, una de descarcerare, 20 de ambulante SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță. 57 de pompieri acționează la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești.

Update. La ora 5.26, incendiul a fost lichidat, a anunțat ISU Prahova.

Update 5.35 - ISU Prahova a confirmat decesul a doi pacienți. Est vorba despre doi bărbați, în vârstă, de 74, respectiv 75 de ani. Alți 18 pacienți au fost evacuați.Aceștia au fost transferați într-un alt corp al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Update. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat se află la locul evenimentului.

Update. O infirmieră, angajată a spitalului, ar fi suferit arsuri și intoxicație cu fum. Aceasta ar urma să fie transferată în București, la Spitalul Floreasca.

Update - În salonul în care se manifesta incendiul erau doar doi pacienți (cei care au decedat). Pe secție erau 21 de pacienți, 16 au fost evacuați, 3 au refuzat transportul și cele 2 care au decedat, a anunțat ISU Prahova.

Victimele sunt doi pacienți care erau în stare gravă, internați de mai mult de o săptămână, conectați la oxigen, a declarat un reprezentant al spitalului.

Update. Potrivit managerului SJU Ploiești, dr. Bogdan Nica, salonul era într-un pavilion recent renovat. 

Update. Infirmiera care se afla în salon, pentru a îngriji cei doi pacienți, a suferit  arsuri pe 40% din suprafața corporală.

Update. Bogdan Nica, manager SJU Ploiești: "Secţia era nouă - este secţia renovată, de pediatrie -  instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut, înainte de valul trei. Personalul instruit, ca dovadă a intervenit imediat dar, într-o fracţiune de secundă, Dumnezeu ştie! Poate s-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare. Dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Dar asta o să o determine specialiştii, cauza incendiului" .

Update. "În data de 11.11.2021 la ora 04:16 s-a primit o solicitare prin 112 pentru un incendiu la Spitalul de Boli Infectioase Ploiesti.
La locul solcitarii au intervenit:
• 1 echipaj C2 SAJ Prahova
• 1 echipaj B1 SAJ Prahova
• 12 echipaje B2 SAJ Prahova
• 2 echipaje A2 SAJ Prahova
• 1 echipaj C1TIM -SMURD
• 9 echipaje PA/SMURD

La locul solicitarii au fost gasite 16 persoane (din care 6 femei si 10 barbati) implicate:
1. Pacienta 70 de ani- intoxicata cu monoxid de carbon transportata de echipajul C1 la SJU Ploiesti
2. Infirmiera de 52 ani a Spitalulului Boli Infectioase cu arsura gr I si II pe 40% suprafata corporala –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti si ulterior la Spital Floreasca Bucuresti
3. Pacient 56 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
4. Pacient 75 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj C2 la SJU Ploiesti
5. Pacient 60 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
6. Pacient 58 ani–transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
7. Pacient 65 ani - –transportat de echipaj TIM la SJU Ploiesti
8. Pacienta 78 ani–transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
9. Pacient 60 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
10. Pacienta 66 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
11. Pacienta 86 ani -pacienta Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
12. Pacienta 69 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
13. Pacient 69 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj PA la SJU Ploiesti
14. Pacient 51 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj PA la SJU Ploiesti
15. Pacient 33 ani - Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
16. Pacient 66 ani - Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
17. Pacient 74 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat
18. Pacient 75 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat", au transmis reprezentanții SAJ Prahova.

Zeci de pacienți Covid au murit, în ultimul an, în incendii izbucnite în secții Covid din România

Controale la intervale regulate au fost demarate de pompieri, în secțiile ATI-Covid din județ. În Prahova, reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au anunțat că verificările vizează căile de acces în secțiile ATI, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ (VEZI DETALII). De altfel, multe spitale din ţară, care au secții ATI, au cerut asistență cu autospeciale de pompieri, ca măsură de a  preveni producerea unei tragedii precum cele de la Piatra Neamț, Constanța sau “Matei Balș”. IGSU a cerut pompierilor să verifice de mai multe ori pe zi, urmărind aspecte care pot crește riscul de explozie ori incendiu.

“Având în vedere situațiile de urgență în care au fost implicate unități spitalicești pe fondul creșterii cazurilor Covid-19, în mod preventiv, în scopul  preîntâmpinării unor posibile pericole care pot genera situații de urgență și pot periclita viața pacienților, în această perioadă, echipaje de pompieri  militari cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, efectuează zilnic, la interval de 3 ore (interval  orar 9-21) în mod organizat, activități de recunoaștere/verificare la secțiile ATI - COVID ale unităților spitalicești de pe raza județului Prahova. Menționăm că aceste verificări  se realizează în mod  preventiv și nu înlocuiesc obligațiile, conform legii, privind apărarea  împotriva incendiilor a personalului  desemnat cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din unitățile spitalicești și răspunderea conducerii în cazul producerii unei situații de urgență”, a transmis ISU Prahova.

Controalele au fost demarate în baza unui ordin IGSU, în urma tragediilor petrecute la Piatra Neamț, Constanța și București.

 

Foto: ISU Prahova

Back To Top