parchet prahova dosar incendiu movila
Categorie: Știri locale

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova anchetează cauza privind incendiul izbucnit, joi dimineață, la Secția Boli Infecțioase – Movila, a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Procurorii au anunțat că vor cere sprijin, în cadrul cercetărilor, experților de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecția Antiexplozivă Petroșani .

“În data de 11.11.2021, orele 04.18, organele de poliție din cadrul I.P.J. Prahova au fost sesizate prin SNUAU 112 cu privire la faptul că a izbucnit un incendiu la Spitalul Județean de Urgență Ploiești- Secția Boli Infecțioase «Movila».

VEZI ȘI: Doi pacienți morți după un incendiu la secția de Boli Infecțioase a SJU Ploiești

La fața locului au intervenit lucrătorii din cadrul ISU care au lichidat incendiul ce se manifesta cu flacără deschisă la unul din saloanele Secției Covid a Spitalului. Echipajele medicale care s-au prezentat la fața locului au constatat decesul a doi pacienți, de sex bărbătesc, în vârstă de 76, respectiv 75 de ani. Totodată, o infirmieră din cadrul unității medicale a suferit arsuri pe o suprafață de aproximativ 25% din corp fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Precizăm că în salonul în care a izbucnit incendiul erau internate doar cele două victime.

În cauză s-a constituit un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, prev.de art. 192 alin.(1),(2),(3) C.pen., vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin.(2),(3) C.pen., distrugere din culpă, prev. de art. 255 alin.(1),(2) C.pen., neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin.(2) C.pen. și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin.(3) C.pen.”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Experți INSEMEX Petroşani vor fi chemați să investigheze cauzele tragediei de la Movila

“S-a constituit o echipă complexă de cercetare care a procedat la demararea investigării locului faptei, urmând ca activitatea să fie continuată în zilele următoare prin atragerea reprezentanților din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecția Antiexplozivă Petroșani  precum și a altor specialiști cu expertiză în domeniul de referință.

Cercetările sunt continuate de lucrătorii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Prahova sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova”, mai menționează comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Bogdan Nica, director SJU Ploiești: "Nu mai aveam nimic de remediat aici"

Într-o conferință de presă organizată după tragedia petrecută ieri dimineață, la Movila, dr. Bogdan Nica a avansat câteva ipoteze privind cauza incendiului. “după umila mea părere, un astfel de accident se poate întâmpla şi cu trei autorizaţii. Nu s-a întâmplat din cauza unei defecţiuni la oxigen sau a unui scurt-circuit electric. Dânşii (n.r. experţii ISU) opinează, fără să aibă o părere definitivă, că se pare că, mişcând un pat, s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurt-circuit. Mai mult, am transmis săptămânal instrucţiuni de protejare la incendiu. (…) Incendiul s-a produs într-un un salon de capăt, unde erau în general trataţi pacienţii în stare mai gravă, erau mai aproape de asistente, salonul avea o ventilaţie mai bună, având o uşă spre exterior. De aceea, pe cei cu SIPAP acolo îi tratăm. Ventilaţia se făcea pe geam şi pe uşă. Avem detectoare peste tot. Geamul era deschis la acel moment, aşa l-au găsit cei de la ISU. În toate spitalele din România, ventilaţia aşa se face, pe geam. Dacă întrebaţi un specialist în incendii, o să vă spună că plaja la care poate detona o atmosferă încărcată cu oxigen este foarte largă, undeva între 23 şi 28% oxigen în aer. Şi nimeni nu-ţi spune de la ce. Există şi ipoteza unei combustii spontane sau a electricităţii statice de pe costume. Eu, nefiind specialist, nu pot să mă pronunţ”, a declarant acesta.

VEZI ȘI: Au început anchetele cu privire la incendiul de la Movila, în care doi pacienți au murit carbonizați. Primele ipoteze

Cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei, dar managerul SJU Ploiești atrage atenția că astfel de tragedii se pot produce în orice spital din țară, indiferent cât de pregătit ar fi.

Practic, la Boli Infecţioase nu mai era nimic de remediat. Tocmai d-asta suntem cu toţii în stare de şoc, pentru că era secţia noastră fanion, unde erau cel mai bine trataţi bolnavii şi unde aveam toate verificările premergătoare obţinerii autorizaţiei, deci nu era o secţie cu probleme.  (…) În toate spitalele din România, pentru că suntem cu mult peste situaţia asumată în planul de rezilienţă, am fost puşi toţi managerii în următoarea situaţie: fie respectăm planul de rezilienţă şi ne ferim de incendii şi asigurăm un consum de oxigen care să nu se disipe în aer, iar atunci bolnavii ar fi rămas în curte, fie tratăm bolnavii, cu riscurile de rigoare. Când aveam 100 de bolnavi care veneau pe zi, ar fi fost sute de morţi dacă noi închideam spitalul. Am fost puşi în această situaţie şi noi şi alte spitale. Unele au avut incendii, unele nu, cum n-am avut nici noi până acum”, a explicat dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Acesta avertizase și în urmă cu câteva săptămâni cu privire la pericolul din unitățile sanitare nevoite să-și depășească, într-un timp scurt, capacitatea asumată, pentru a nu lăsa oamenii să moară.

Back To Top