- Cinci geamanduri în formă de cruce, trimise de Fundația pentru Smurd, ca donație, pentru a fi montate în zonele periculoase de pe litoral, au stârnit ample dezbateri în spațiul public.
- Numeroase voci au considerat că această modalitate de a atrage atenția asupra pericolului de înec este exagerată.
- În replică, dr. Raed Arafat, coordonatorul DSU și președinte al Consiliului director în cadrul fundației, răspunde că este mai puțin șocant să vezi o cruce plutind pe mare decât un înecat resuscitat sau declarat decedat sub ochii tăi.
Cele cinci geamanduri în formă de cruce au ajuns, potrivit lui Raed Arafat, la Mamaia, Eforie, Vama Veche și Saturn. “Un proiect gândit acum doi ani de specialişti şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol.
VEZI ȘI: Geamanduri în formă de cruce, pe litoralul românesc
Poate din lipsă de subiecte în spaţiul public, şi prin grija unor personaje pentru care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook şi media de comentarii, inclusiv a unor «aşa-zişi responsabili» în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a «nu deranja şi a se înscrie în trendul criticilor» în loc de a fi interesaţi de salvarea de vieţi şi de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode câteva vieţi să fie salvate.
Un «specialist» din cadrul Asociaţiei de Salvamari spunea că «nu putem crucifica litoralul Marii Negre»!”, a scris dr. Raed Arafat într-un mesaj postat luni seară, pe rețelele de socializare.
Secretarul de stat în MAI a explicat că scopul acestui demers a fost tocmai să atragă atenția și să șocheze, dar și că nicio metodă de avertizare nu poate fi mai traumatizantă decât cazurile de înec. „Cu siguranţă a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău şi al copiilor tăi cum se scoate un înecat de către Salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă în public de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a transmis Raed Arafat.
Cel mai recent caz de înec s-a petrecut acum o săptămână. Un tânăr și-a pierdut viața la Costinești.
Anul trecut, 36 de oameni au murit înecați, pe litoralul românesc.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană