Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

descopriri sarmizegetusa
Categorie: Știri naționale

 

• Arheologii au făcut mai multe descoperiri importante, după ce au săpat la o adâncime considerabilă în zona Sarmizegetusa, în cursul lunii iulie.
• Rămășițele a două construcții antice despre existent cărora nu se știa au fost scoase la iveală.
• Iată ce au mai găsit arheologii.

Arheologii au cercetat, în luna iulie, la Sarmizegetusa Regia (județul Hunedoara), două dintre terasele cele mai importante ale capitalei dacilor și au scos la iveală rămășițele a două construcții antice: un zid de susținere a unei terase care ar fi avut dimensiuni de câțiva metri în vremea regelui Decebal, și fundația unui edificiu necunoscut care poate fi pus în legătură cu marele templu de andezit de pe Terasa a X-a.

În vecinătatea locului unde, în ultimii ani, au fost descoperite ruinele unui templu antic și o ramură a unui drum pavat, săpăturile au dus la dezvelirea unui segment al zidului de susținere al terasei, clădit cel mai probabil în secolul I. î. Hr., dezvăluit în premieră în acest an.
„Am făcut o cercetare în partea de est a terasei a IX-a, unde am dorit să identificăm un nou segment al zidului de susținere a terasei. Ceea ce s-a și întâmplat, după un volum de muncă destul de mare. La aproape doi metri și jumătate adâncime au fost descoperite primele elemente ale paramentului exterior al zidului”, a precizat arheologul Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, responsabil ştiinţific al colectivului de cercetare al cetăţilor dacice, pentru adevărul.ro.

CITEȘTE ȘI: Acțiune a Poliției și DSVSA Prahova în cartierul Vest din Ploiești. 18 amenzi în doar două ore

Zidul ar fi fost dezafectat în Antichitate. Ar fi fost acoperit cu un strat gros de pământ și piatră pentru ca terasa să poată fi extinsă și supraînălțată peste el.

Terasa a X-a din Sarmizegetusa Regia este cunoscută pentru templul său cu coloane de andezit, din care s-au păstrat bazele (plintele) de andezit cu diametrul de doi metri și câteva rămășițe ale coloanelor. Templul, format din șase rânduri de coloane, cu câte zece elemente, ar fi rămas nefinalizat din cauza războaielor daco-romane.

Pe aceeași terasă, se mai află rămășițele unui sanctuar mai vechi, de calcar, din care s-au păstrat rămășițele unor stâlpi și ale unor lespezi care compuneau altarul acestuia. Arheologii au cercetat zona sudică a terasei, în vecinătatea templului de andezit și au descoperit rămășițele unui edificiu necunoscut.

„În săpătura de pe terasa a X-a au fost identificate fundațiile unei construcții destul de mari. Spre bucuria noastră, fundațiile respective sunt destul de bine păstrate. Urmează ca în acest an, cel mai probabil în septembrie, să extindem săpătura și să vedem mai multe lucruri legate de planimetria construcției și despre funcționalitatea și datarea ei. Nu se știa despre existența ei”, spune arheologul Răzvan Mateescu pentru adevărul.ro.
Rămășițe de tencuială și de mozaic, dar și resturi de materiale mistuite de un incendiu care ar fi cuprins în Antichitate clădirea au mai fost descoperite de arheologi.

Sarmizegetusa Regia a fost scoasă la iveală la începutul secolului al XIX-lea, iar cercetările au arătat că așezarea cuprindea mai mult de o sută de terase, create de oameni pe Dealul Grădiștii, prin eforturi considerabile. Cele mai importante sunt terasele a IX-a, a X-a și a XI-a, dispuse în trepte, în zona sacră, sprijinite de ziduri puternice de calcar și protejate de alte ziduri de apărare, pe care s-au descoperit rămășițele a opt temple și a altor construcții antice interesante.
Sursa: adevarul.ro
Foto: hunedoara.adevarul.ro

CITEȘTE ȘI: 70 de șoferi trași pe dreapta sâmbătă în Prahova în urma a cinci acțiuni rutiere „fulger”. Doi au rămas pietoni

Back To Top