Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

descoperire vas cu monede
Categorie: Știri naționale

 

• Descoperire uluitoare în Dobrogea: O ulcică plină cu monede a fost găsită de un localnic din Cobadin.
• La primele estimări arheologice, se pare că vasul este getic și ar conține monede din perioada romană, posibil secolul al treilea.
• Pentru că anunțat imediat autoritățile și vasul a fost ridicat în siguranță, cei care au descoperit tezaurul pot primi o recompensă de 30% până la 45% din valoarea descoperirii.

Un localnic din Cobadin a făsut o descoperire pe islazul din localitatea Ciobănița: o ulcică plină cu monede. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul detectorului de metale. Localnicul a anunțat imediat autoritățile, iar vasul a fost preluat în mare siguranță de către arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa.

„Orice descoperire de acest gen este binevenită, fără fără doar și poate, pentru că poate aduce noutăți asupra istoriei noastre. Dar, până în acest moment, știm doar că trebuie să ridicăm ceea ce este acolo. Aceasta e o ulcică cu bani, dar până la a ști ce conține, care e valoarea științifică, mai durează, deoarece trebuie să curățăm aceste monede, să le prelucrăm, să fie identificate de către colegii numismaţi şi după aceea vom putea vorbi asupra însemnătăţii științifice. Doi colegi de-ai mei se duc acolo să ridice aceste piese, să nu rămână peste noapte”, a declarat arheologul Aurel Mototolea.

„A fost, pur şi simplu un semnal şi am găsit o moneduţă. Am vrut să plec, fiind foarte adâncă, pentru că trebuia să sap foarte mult. Şi am încercat să mai dau cu detectorul şi a mai sunat încă o dată. Şi apoi, lopata dacă s-a dus prea adânc, a lovit în ceramică. Şi se pare că a fost gura de la o ulcică. Am emoții foarte mari, pentru că nu în fiecare zi se întâmplă aşa ceva. Noi suntem obișnuiți cu serviciul, încă de dimineață până seara. Norocul a fost ca astăzi să fiu liber și am venit să mă relaxez un pic și să ieșim pe teren“, a declarat Ionut Chicheluş, cel care a făcut marea descoperire.

CITEȘTE ȘI: FILARMONICA: CONCERT EXTRAORDINAR DEDICAT ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

La prima vedere, descoperirea este foarte valoroasă. Vasul getic ar conține monedele perioada romană, posibil din secol al treilea. Miercuri, pe 25 ianuarie, în prezența reprezentanților instituțiilor abilitate, se va deschide pachetul, se vor inventaria monedele și se vor stabili pașii următori, titrează radioconstanța.ro.

Istoricul şi cercetătorul Marcel Colesniuc spune că acest tezaur monetar reprezintă o descoperire extraordinară, care îmbogățește patrimoniul cultural dobrogean.
„În timpul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, la care am participat de-a lungul anilor, muncitorii povesteau că ei știu că se pot descoperi astfel de ulcele cu bani. Din nefericire, eu nu am avut parte de asemenea descoperiri în cei 24 de ani de cercetări arheologice. Dar iată că aceste ulcele pline cu bani, rămase îngropate din perioada antichității sau din perioada medievală, sunt o realitate. Nu știu unde au descoperit acești cetățeni tezarul monetar, dar ar fi de preferat să nu fi scormonit într-un sit arheologie, pentru că în această situație vor avea probleme, întrucât legislația interzice categoric săpături neautorizate în situri arheologice. De precizat este că cei care au descoperit tezaurul monetar pot primi o recompensă bănească, din partea statului român, care se ridică la 30% din valoarea descoperirii sau chiar 45%, în cazul unor descoperiri de excepție”, a declarant Marcel Colesniuc.

Sursa: radioconstanța.ro

CITEȘTE ȘI: UN TEAMBUILDING ÎN VIAȚA LUI VLAD ȚEPEȘ

Back To Top