Categorie: Administraţie
  • Președintele Partidului Prahova în Acțiune, conferențiar univ. dr. Mihai Apostolache, susține că „în cazul calculului indemnizației consilierilor ploieșteni, soluția dată de auditorii Curții este discutabilă”.
  • Consilierul județean Mihai Apostolache consideră că aleșii locali „trebuie să formuleze obiecțiuni la procesul-verbal de audit”.

Tot scandalul a plecat de la faptul că, în urma unui control al Curții de Conturi, aleșii locali ploieșteni au fost obligați să returneze parte din indemnizațiile primite pe motiv că, printr-un ordin de ministru a fost modificat modul de calcul al consilierilor. Conferențiar univ. dr. Mihai Apostolache, consilier județean și președinte al Partidului Prahova în Acțiune, consideră că aleșii locali ploieșteni trebuie „să formuleze obiecțiuni la procesul-verbal de audit”, argumentând că „un drept recunoscut de lege nu poate fi restrâns decât prin lege și în anumite condiții”.

Citește și: George Botez intervine în scandalul plăților „necuvenite” către consilierii locali: „Vă somez să atacați actul de control”

„Respect foarte mult activitatea de audit extern desfășurată de auditorii Curții de Conturi, în special a celor cu foarte multă experiență, dar în cazul calculului indemnizației consilierilor ploieșteni, solutia dată de auditorii Curții este discutabilă. Se pot reproșa multe consilierilor ploiesteni, dar nu pot fi acuzați că și-au încasat ilegal indemnizația. Auditorii Curtii de Conturi, după ce au făcut trimitere, în actul de control, la dispozițiile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, au subliniat faptul ca modul de calcul al indemnizației consilierilor locali s-a modificat, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr.25/2021 al ministrului dezvoltării, ordin prin care s-a aprobat modelul orientativ al statutului localității și modelul orientativ al regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local. Din punct de vedere al forței juridice, o ordonanță a Guvernului este superioară unui ordin de ministru. Normele stabilite de legiuitorul delegat (Guvernul) prin ordonanță de urgență nu pot fi modificate/înlocuite printr-un act cu forța juridică inferioară (ordin al unui ministru care are și caracter orientativ). De asemenea, având în vedere faptul că ne aflăm în materia drepturilor aleșilor, un drept recunoscut de lege nu poate fi restrâns decât prin lege și în anumite condiții”, susține conferențiar univ. dr. Mihai Apostolache.

Mihai Apostolache recomandă aleșilor locali ploieșteni „să formuleze obiecțiuni la procesul-verbal de audit și să aștepte decizia directorului Camerei județene de conturi”.

„Dacă în decizia respectivă se stabilește măsura restituirii unei părți din indemnizație, decizia poate fi contestată la structura ierarhică din cadrul Curții de Conturi și, dacă este nevoie, la instanța de judecată. Prin adresa transmisă consilierilor locali, executivul și-a îndeplinit obligația de informare a acestora cu privire la constatările Curții de Conturi”, precizeză Mihai Apostolache.

 

 

Back To Top