caragiale omagiu
Categorie: APH Cultural

 

• Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova aduce miercuri, 22 iunie, începând cu ora 09.30, un omagiu dramaturgului Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 110 ani de la trecerea lui în eternitate.
• Personalitatea sa va fi evocată de actorul Ilie Gâlea de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.


Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr.1, și va avea mai multe momente dedicate scriitorului care a dăruit românilor o operă cu un caracter profund moralizator, în care a surprins cu acuratețe tipologii umane actuale și astăzi.
În semn de respect pentru prozatorul considerat de George Călinescu „cel mai mare dramaturg român”, vor fi depuse flori la statuia lui Caragiale din curtea muzeului care îi poartă numele și la bustul lui, amplasat în apropierea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti.
La eveniment, vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială Berceni – Structura Şcoala Gimnazială Corlăteşti, Şcoala Gimnazială Apostolache, Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Ploieşti şi Zonta Club Ploieşti, care, prin spectacolul oferit publicului la bustul de pe Bulevardul Independenței, vor cinsti memoria îndrăgitului scriitor. Personalitatea lui Caragiale va fi evocată de actorul Ilie Gâlea de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.

CITEȘTE ȘI: ARTĂ LA PLOIEȘTI. Începe Tabăra Națională de Creație Plastică „Dan Platon”

I. L. Caragiale s-a stins din viață pe 9 iunie 1912, la Berlin, unde se autoexilase cu familia, după acuzațiile de plagiat ale piesei „Năpasta”. Se pare că dramaturgul fusese lovit de arteroscleroză. A fost nevoit să muncească din greu pentru a-și susține familia, scria mult, fuma mult și călătorea mult. În cartea sa „Dintr-un secol de viață”, Cella Delavrancea, prietenă apropiată a scriitorului și care se afla în casa lui Caragiale în noaptea morții sale, povestea cum scriitorul s-a retras în camera sa, spunându-i soției că avea de gând să lucreze până târziu. Dimineața, „n-a mai apărut în salon să asculte o fugă de Bach. Am lucrat singură (…). Dintr-odată, un țipăt a sfâșiat fiorul melodic. M-am ridcat cuprinsă de frică și am fugit spre odaia de culcare a lui Caragiale. Ușa era deschisă. El, alunecat pe jos, lângă pat, cu mâna stângă crispată pe cearşaf, capul dat pe spate, faţa albă, ochii ficși (…). Cum să fac loc durerii așa, pe neașteptate? În ajuns, seara, la masă, ne fermecase cu povești, proiecte și voie bună (…). Moartea îl atinsese rapid, fără şovăire, aşa cum desigur şi-o dorise, esenţă în spaţiu, verb fără adjectiv”, scria Cella Delavrancea.
Vineri, 24 iunie, reprezentanţii Muzeului „Ion Luca Caragiale” Ploieşti îi vor aduce un omagiu dramaturgului, la mormântul din Cimitirul Bellu Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Vaccinarea și trecerea prin boală nu mai opresc transmiterea Covid. Trebuie să să ne protejăm cât mai bine”

Back To Top