Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

echinoctiul de toamna
Categorie: APH Cultural

 

• Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă în emisfera nordică.
• Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.
• Acest fenomen este însoțit de multe tradiții și superstiții.

Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic.
Cuvântul „echinocțiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”/”noctis” – „noapte.

În momentul echinocțiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

CITEȘTE ȘI: FILARMONICA: Nick Casciaro concertează la Ploiești

În acest an, echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04.04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

În zona Polului Nord începe noaptea polară, în timp ce, în zona Polului Sud, Soarele se va afla deasupra liniei orizontului, timp de șase luni, până la echinocţiul de primăvară, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Tradiții și superstiții

Potrivit scrierilor folclorice, echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte.

Potrivit tradiției, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și marcarea acestui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite și a onora, astfel, abundența.

Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece.

În această zi, se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Dacă plantele au frunzele sau florile umede, tradiția spune că ele suferă și plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. De aceea, pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarnă, este nevoie să fie unse cu mir sfințit la o mânăstire, astfel se vor liniști și vor rezista.

Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că merită numai reproșuri.

O altă superstiţie spune că, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să consumăm pâine înainte de a ieşi din casă.

Pentru pasionatii de astrologie, în dimineata de după echinocțiul de toamnă, se intră în zodia Balanței.

CITEȘTE ȘI: ASTRO-ACTUALITATEA. 22 septembrie: Emoții și încăpățânare

În China, echinocțiul de toamnă este inclus în Festivalul Toamnei, cunoscut și ca Festivalul Lunii. Cu acest prilej, este celebrată strângerea recoltei și se mănâncă Prăjiturile Lunii.

În alte culturi, în special cele nordice, Mabon este sărbătoarea care marchează atât echinocțiul de toamnă, schimbarea anotimpurilor, cât și onorarea recoltelor. Mabon este un Sabat al balansului egal dintre lumină şi întuneric. Cu această ocazie, sunt amenajate altare colorate, pline de fructe și legume, cidru sau vin. Merele sunt simbolul de bază al acestei sărbători. Cu această ocazie, sunt aduse mulțumiri divinității pentru abundență, dar și celor din jur pentru ajutorul și gesturile lor bune de-a lungul timpului. Tot ritualic, în această zi sunt aruncate obiectele vechi și dăruite cele de prisos.

CITEȘTE ȘI: TEATRU PLOIEȘTI: Ce vedem la „Toma Caragiu” în această săptămână

Back To Top