Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

arhangheli mihail si gavril
Categorie: APH Cultural

 

• Cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie.
• Conform tradiţiei, în această zi sunt făcute pomeniri ale celor plecați și nu se lucrează.
• De ziua sfinților arhangheli sunt legate multe tradiții și superstiții.

După tradiţia biblică, Arhanghelii, îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc şi purtători la cer ai rugăciunilor, sunt în număr de șapte, dar în textele canonice nu apar nominalizaţi decât trei: Mihail, Gavriil şi Rafail. Acesta din urmă e considerat vindecătorul suprem între îngeri.
Mihail în limba ebraică, înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, iar Gavriil înseamnă „Dumnezeu este puternic".

Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, denumit în cântările Bisericii Ortodoxe „Mare Voievod” sau „Arhistrateg al puterilor cereşti”. El este reprezentat în iconografia bisericească în chip de oştean, purtând o sabie de foc, semn că vesteşte dreptatea Lui Dumnezeu și că îi apără pe credincioşi. De multe ori este înfăţişat călcându-l în picioare pe diavol.

Arhanghelul Gavril este mesagerul lui Dumnezeu, care le-a dat sfinților părinți Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului, iar Fecioarei Maria vestea că îl va naşte pe Mântuitor. Îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, el este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o trâmbiță și floare de crin alb, ca simbol al bucuriei, al binecuvântării și fiind aducătorul veştilor bune.

Legende și tradiții de Sf. Mihail și Gavril

CITEȘTE ȘI: TEATRUL PLOIEȘTI. Ce vedem la „Toma Caragiu” în această săptămână

În mitologia românească, Sfinții Mihail și Gavril au roluri importante și sunt esențiali pentru ciclul anual al naturii. Arhanghelul Mihail luptător și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască. De multe ori, este înâlnit alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul.

Sfântul Mihail a purtat soarele și luna și a fost cel care a dat drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna lui sunt toate vietățile și oamenii, cei vii și cei morți. Tot Sfântul Mihail are cheile iadului, iar atunci când vine iarna, dă treptat drumul gerului pentru a veni pe pământ.

În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. În credinţa populară, Arhanghelii asistă şi la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

La munte, unde Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprindă lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

De Sfinții Mihail și Gavril nu este bine să te cerți cu cineva sau te superi cu cei apropiați. Se spune că cine încalcă această regulă va fi urmărit de ghinion.
În această zi sfântă trebuie să te ții departe de bârfă, mânie și răzvrătire. Încearcă să ai o atitudine caldă față de cei din jur.

Ziua de 8 noiembrie este considerată „Vara Arhanghelilor”, iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular „Vara iernii”.

În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Moşii de Arhangheli”.

Peste 1.300.000 de români îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.

CITEȘTE ȘI: Dragoş Grigorescu, noul director al Muzeului de Științele Naturii

Back To Top