• În fiecare an, pe 8 noiembrie îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei mai cunoscuți îngeri.
• Care este rolul fiecăruia și cum ne ajută ei, conform credințelor străvechi, dar și ce poți face pentru a-i onora așa cum spun obiceiurile, află mai jos.
Românii prăznuiesc pe 8 noiembrie, una dintre cele mai mari sărbători creștine, dedicate Arhanghelilor Mihail și Gavriil.
Sfântul Arhanghel Mihail. În limba ebraică, numele său înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". Pe seama sa se pune protecția specială a poporului lui Israel. Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbitei Sfântului Arhanghel Mihail. Mihail este un arhanghel războinic, rolul rău fiind acela de protecție, dar și de a se lupta cu răul. Tot Arhanghelul Mihail a oprit îngerii din căderea din Rai.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mana o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un înger al dreptății Dumnezeiești.
Sfântul Arhanghel Gavriil. În limba ebraică, numele său înseamnă "bărbat-Dumnezeu", simbolizând vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. După alte surse, numele Gavriile înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”.
El vestește Sfinților Părinților Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Măriei, îl întărește ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxa purtând în mâna o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
CITEȘTE ȘI: BLACK FRIDAY: UN FENOMEN ASOCIAT INIȚIAL CU CRIZA FINANCIARĂ
Credințe populare
Cei doi arhangheli sunt foarte iubiți de credincioși, iar în jurul lor s-au născut multe legende. În credința populară, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecată de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.
Se spune că Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apară sufletul să nu i-l fure Diavolul.
Sfântul Mihail a purtat soarele și luna și a fost cel care a dat drumul soarelui sus pe cer când e vară și sub mâna lui sunt toate vietățile și oamenii, cei vii și cei morți.
Tot Sfântul Mihail are cheile iadului, iar atunci când vine iarna, dă treptat drumul gerului pentru a veni pe pământ. Acest moment se petrece în fiecare an pe 8 noiembrie, atunci când Biserica îi sărbătorește pe cei doi Arhangheli.
Legenda spune că Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Sfântul Arhanghel Gavriil este binevestitorul Naşterii Domnului, al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și al Fecioarei Maria. În unele legend se spune că Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului şi a şezut deasupra ei.
În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.
Conform tradiției populare, Arhanghelul Gavril a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii.
Obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
În tradiția românească obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprindă lumânări atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morți fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.
De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril - despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor - se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.
Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.
Ziua de 8 noiembrie este considerată "Vara Arhanghelilor", iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular "Vara iernii". În sâmbăta dinaintea sărbătorii, se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Moşii de Arhangheli".
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.
Cine își sărbătorește onomastica
Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil.
Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei.
Cei mai mulţi români poartă numele Mihai - 369.155 şi Gabriel - 324.983 de persoane.
CITEȘTE ȘI: YOUTUBE VREA SĂ REDUCĂ FLUXUL VIDEOCLIPURILOR DESPRE IDEALURILE CORPORALE CĂTRE ADOLESCENȚI
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană