salariul minim ue
Categorie: Economic
  • Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord  asupra salariului minim european.
  • Directiva va trebui transpusă în legislația fiecărei țări.
  • În România, măsura ar putea însemna venituri mai mari peste aproximativ 1,5 milioane de salariați.

Una dintre deciziile luate la Consiliul miniștrilor Muncii din Uniunea Europeană se referă la salariul minim european. “Din punctul meu de vedere este extrem de clar că avem nevoie de un asemenea instrument. Asta înseamnă că pe viitor fiecare ţară a Uniunii Europene va trebui să şi transpună această directivă în legislaţia proprie. Bineînţeles că există, aşa cum este şi normal, independenţa pe undeva a fiecărui stat membru de a stabilii în jurul acestei directive şi anumite elemente care să facă parte din această metodă de a stabili un salariu minim, printre cele mai importante fiind raportarea la salariul mediu. Înseamnă că vom avea atât cei din mediul privat, cât şi salariaţii direct, un instrument extrem de clar la dispoziţie astfel încât stabilirea salariului minim pe ţară să fie predictibil pentru ambele parţi, să ştie fiecare la ce să se aştepte pe viitor”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit România TV.

La începutul lui 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim, de 332 de euro, iar România se afla pe locul al treilea în clasamentul celor mai mici salarii minime, cu 515 euro.

VEZI ȘI: Salariul minim brut va fi de 3.000 de lei, în anumite domenii, până în 2028

Cele mai mari salarii minime erau plătite în Luxemburg (1.603 euro), Germania (1.621 euro), Belgia (1.658 euro), Olanda (1.725 euro), Irlanda (1.775 euro) și Luxemburg (2.257 euro).

Back To Top