Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

dolar
Categorie: Economic

 

• Pentru a doua zi la rând, dolarul american a înregistrat o creștere de peste 5 lei pe piața valutară.
• Care sunt urmările pentru economie, dar și ce înseamnă pentru români faptul că moneda SUA a atins un maxim istoric explică specialiștii în economie.

Vineri, dolarul a marcat încă o zi de apreciere în fața leului, după ce joi cursul monedei SUA depășise pragul de 5 lei. De la începutul anului, dolarul a câștigat circa 15% față de leu, în vreme ce euro s-a plimbat în jurul valorii de 4,94 lei.

Dolarul se apreciază pentru că există o cerere mare de dolari, scrie Banca Mondială pe blog. Valoarea dolarului s-a mărit pentru că inflația ridicată din America a făcut ca FED (sistemul băncilor centrale americane) să crească agresiv dobânzile, scumpind moneda americană. În acest context, investitorii ies de pe piețele europene și optează pentru activele din SUA, care, evident, necesită dolari pentru cumpărare, relatează hotnews.ro.

În același timp, țările cele mai sărace nu se pot împrumuta în propria monedă, ci se împrumută de obicei în dolari, promițând să-și ramburseze datoriile tot în dolari, indiferent de cursul de schimb. Astfel, pe măsură ce dolarul devine mai puternic în raport cu alte valute, aceste rambursări ale datoriei devin mult mai scumpe exprimate în moneda națională.

CITEȘTE ȘI: Lidl România ia în calcul reducerea programului magazinelor din toată țara

În situația în care Rezerva Federală a SUA crește ratele dobânzilor, alte bănci centrale trebuie să-și majoreze propriile dobânzi pentru a rămâne competitive și pentru a-și apăra moneda. Astfel, ele se află între investitorii care sunt atrași de economia mai puțin riscantă americană și pe care trebuie să îi păstreze și efectele economice naționale cum sunt creșterea șomajului și încetinirea economiei, scăderea încasărilor la buget și creșterea îndatorării.

Pe de altă parte, un dolar puternic influențează comerțul. Dolarul domină tranzacțiile international (de exemplu, cele cu petrol care se fac în dolari). Importurile în lei devin mai scumpe, forțând astfel firmele să își reducă investițiile sau să cheltuiască mai mult pe importuri esențiale, titrează sursa citată.

Cu toate acestea, dolarul mai puternic creează presiuni pentru ca Banca Centrală Europeană să își majoreze propriile rate ale dobânzilor pentru a susține euro și a reduce costul importurilor, inclusiv al energiei. Acest lucru va pune mai multă presiune asupra țărilor din zona euro cu un nivel ridicat de îndatorare.

Dolarul este considerat puternic atunci când crește în valoare față de alte valute. O întărire a dolarului american înseamnă că poate cumpăra mai multă valută decât înainte. De exemplu, un dolar puternic aduce beneficii americanilor care vin în România, dar îi dezavantajează pe turiștii români care vizitează SUA.

Totuși, mențiunerea dolarului la valori mari este o sabie cu două tăișuri. Consumatorii americani au beneficiat de importuri mai ieftine și de călătorii mai puțin costisitoare în străinătate. Pe de altă parte, companiile americane care exportă sau se bazează pe piețele globale pentru cea mai mare parte a vânzărilor au fost afectate negativ, relatează hotnews.ro.

Mărfurile produse în străinătate și importate de Statele Unite vor fi mai ieftine dacă moneda producătorului scade în fața dolarului. Mașinile de lux din Europa, cum ar fi Audi, Mercedes, BMW, Porsche și Ferrari, vor putea fi cumpărate cu dolari mai puțini. Dacă o mașină de lux europeană costă 70.000 de euro la un curs de schimb de 1,35 dolari pe euro, ea va costa 94.500 de dolari. Aceeași mașină (de 70.000 de euro) vândută la un curs de 1:1 pentru euro/usd ar costa doar 70.000 de dolari.

Dolarul va mai continua să crească, după estimările economice.
Mai multe pe: hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: Investiții de 20 de milioane de lei, în utilaje, la Salina Slănic

Back To Top