Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

analiză: poate china invada taiwanul
  • Teoretic China poate invada Taiwanul fără probleme, luând în calcul suma de 2 milioane de militari și o rezervă activă de 500.000 de militari cu toată tehnica de luptă aferentă.
  • Dacă mai punem la socoteală de începând cu anul acesta China are cea mai numeroasă forță militară navală din lume, depășind flota Statelor Unite (nu și la tonaj unde americanii au totuși 11 portavioane).

Taiwanul a fost vizitat recent de reprezentanți ai Congresului SUA, ceea ce a iritat relațiile sino-americane.  Americanii au arătat că, în cazul unei invazii a Beijingului, se vor implica mai profund decât au făcut-o în Ucraina. Ca urmare, Armata Populară a declanșat o serie de exerciții militare în jurul insulei separatiste.

Lumea a crezut că președintele chinez ar putea ordona o invazie generală asupra insulei, însă puțini au calculat dacă această invazie poate avea șanse de succes din punct de vedere tehnico-militar.

Sunt trei mari probleme pentru Armata Populară Chineză: distanța; mărimea; geografia.

Distanța:  Insula se află la o distanță de 130-180 km de țărmul chinez, ceea ce îngreunează substanțial procesul invaziei.

Mărimea: Taiwanul are dimensiuni considerabile, 36.197 kilometri pătrați, puțin mai mult ca suprafața Republicii Moldova (33.851 kilometri pătrați). Distanța de la nord la sud este de 395 km.

Geografia: Relieful insulei este extrem de accidentat, cu munți abrupți pe coasta sud-estică, unele zone au altitudini de 3.500-3.952 metri.  Rămâne doar o singură zonă accesibilă, coasta vestică, iar aceasta este superurbanizată. Cel mai apropiat loc de țărmul chinez este coasta de nord vest, unde se află și capitala insulei, Taipei. 

Pregătirile pentru invazie nu pot fi ascunse

Cu siguranță pregătirile pentru a invada Taiwanul nu pot fi ascunse de lentilele sateliților americani, concentrarea a câtorva zeci de mii de soldați nu poate fi camuflată.

Chinezii au cea mai numeroasă flotă militară, dar insuficient pentru transportul unei forțe de desant  pe coastele taiwaneze.

Forțele Navale Chineze au la dispoziție numai 73 de nave de transport și 28 de nave mari de desant care pot duce pe plajele insulei separatiste aproape 30.000 de soldați, 140 de tancuri și 390 de vehicule blindate în primul val.

Forțele Aeriene împreună cu Forțele Aeriene Navale (branșă a Marinei)  au la un loc 317 aeronave de transport care pot lansa în spatele frontului inamic peste 23.000 de parașutiști (sau 17.000 de soldați și 62 de tancuri).  De asemenea, Statul Major General (Comisia Militară Centrală în denonimarea comunistă chineză) mai are la dispoziție Corpul 15 Aeropurtat cu 11.000 de parașutiști, considerat forță strategică care poate fi lansată oriunde în proximitatea Chinei în termen de 48 de ore.

Asaltul va fi precedat de un bombardament masiv al aviației și al navelor din larg timp de câteva ore sau chiar câteva zile. Chinezii vor lovi aerodromurile, stațiile de radiolocație, bateriile antiaeriene, fortificațiile de pe plaje, centrale electrice, posturi de comandă, șosele, autostrăzi, căi ferate etc.

Primele forțe desantate vor trebui să aștepte întăriri timp de 10-11 ore

În total, China poate aduce în primul val, dacă totul decurge conform planului, aproape 65.000 de soldați, peste 600 de tancuri și peste 1000 de vehicule blindate pe una sau mai multe din cele 14 plaje accesibile debarcării.

 Problema este că navele de transport trebuie să se întoarcă, să străbată iar peste 130 km spre pe coasta chineză pentru a aduce alte trupe și tehnică de luptă. Iar drumul dus durează 4,5 ore. Încărcarea și alimentarea navelor presupune alte câteva ore, chiar și cu o organizare impecabilă. Apoi întoarcerea spre plajele taiwaneze va dura încă 4,5 ore.

Astfel că primele trupe debarcate vor trebui să se descurce fără întăriri timp de peste 10-11 ore. Raidurile propriei aviații ar putea ajuta la un avans împotriva pozițiilor defensive ale inamicului.

Taiwanul. Apărătorii

Apărătorul, armata taiwaneză, este un inamic redutabil, cu o forță de peste 130.000 de soldați  cu pese 1600 piese de artilerie grea și 115 lansatoare de rachete sol-sol, peste 2.400 de rachete antiaeriene (AA) și aproape 300 de rachete antinavă. Taiwanezii au la dispoziție un 1,5 milioane de rezerviști, dacă au timp să-i mobilizeze. În plus, plajele și zonele de coastă sunt înțesate cu cazemate, terenuri minate, lucrări de apărare și poziții de artilerie care pot lovi imediat plajele de debarcare.

Confruntarea cu Taiwanul ar fi dureroasă pentru invadator

Regulile războiului arată că atacatorul trebuie să aibă o superioritate numerică de cel puțin 3 la 1 pentru a avea succes pe un anumit sector de front, dar și că va înregistra pierderi mai mari decât apărătorul. Așadar chinezii ar putea pierde cel puțin o treime din efective în primele 3 zile de invazie, în ciuda superiorității tehnice și numerice. Vor cuceri insula cu greu, cu multe pierderi, pentru a instala regimul struțo-cămilă autoritar-comunisto-capitalist.

Comandamentul chinez a studiat probabil precedentele invazii de succes:

Spre comparație: Exemplul 1. Aliații anglo-americani au debarcat în 1944 pe coastele Franței ocupate 156.000 de militari plus tehnică de luptă în primele ore ale zilei de 6 iunie, însă distanța dintre Marea Britanie și Franța era de numai 52 km. În decurs de 24 de zile aliații au adus în Normandia peste 2 milioane de soldați care au eliberat teritoriul francez în lunile următoare.

Exemplul 2: Invazia insulei Creta (mai-iunie 1941) de către germani în fața unui apărător mult mai numeros (43.700 de soldați britanici și greci). Aici distanța este similară (160 km) cu cea dintre China și Taiwan.  Germanii au folosit peste 22.000 soldați, cei mai mulți desantați aerian, însă au suferit pierderi de peste 25% din efective, reușind totuși să cucerească insula. După această victorie, liderul german a interzis orice operațiune de desant aerian pe scară largă.

Beijingul ezită să facă pasul decisiv

Liderii chinezi ezită poate pentru că au mai multă luciditate, ei știu că armata populară nu are experiență de luptă și se tem să nu facă o impresie proastă cum au făcut rușii în Ucraina. Aparențele sunt foarte importante pentru lumea asiatică.  Potrivit înțelepciunii chineze, nu vor face pasul decisiv până nu vor fi pregătiți 110%, deși liderii de la Beijing ar prefera mai degrabă să aducă insula la patria mamă pe cale pașnică (acord politic), lucru ce nu pare să fie deloc agreat de elita politică de la Taipei. 

Beijingul cu siguranță nu poate accepta un conflict militar care să se întindă pe mai multe luni. Invazia trebuie să fie copleșitoare și totală, să asigure ocuparea rapidă a insulei și capturarea a cât mai multor obiective industriale neafectate. Așa se prefigurează a fi intenția Chinei.

În realitate, sunt mult prea multe detalii variabile in jocul politic, economic și militar care pot influența decisiv într-un fel sau altul evenimentele legate de acest subiect.

VEZI ȘI: Ipocrizie și tupeu.  De ce e supărată Rusia că Ucraina primește armament occidental?!

Back To Top