laura moagher impozitare
Categorie: Politic
  • Senatorul de Prahova Laura Moagher a explicat principiile care stau la baza modelului fiscal propus de PSD.
  • Principalul obiectiv al acestuia ar fi “de a reduce inechitățile sociale”.

Potrivit parlamentarului de Prahova Laura Moagher, noul model fiscal se bazează pe “echitate socială și solidaritate între contribuabili”: “PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”.

Propunerile făcute de social-democrați în cadrul Coaliției de guvernare sunt:

1. Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;

2. Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;

3. Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici

4. Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

“Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare. 

PSD consideră că, în această perioadă dificilă este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă.

VEZI ȘI: Laura Moagher: “Firmele pot depune cererile de finanțare pentru schemele de ajutor IMM Prod și Garant Construct”

În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului.

Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, a spus senatorul de Prahova.

Laura Moagher atrage atenția că “România este deja în coada clasamentului european în privința inegalității distribuției veniturilor” și că, în cazul neaplicării unui model fiscal precum cel creionat de social-democrați, “scumpirile, crizele actuale, vor adânci și mai mult gravele discrepanțe sociale existente”.

Back To Top