batal vega ploiești diicot anchetă
Categorie: Actual

Tribunalul Prahova a decis măsurile preventive față de trei persoane anchetate în dosarul instrumentat de DIICOT, privind procesul de ecologizare a unuia dintre batalele istorice de la Rafinăria Vega Ploiești.

Deși procurorii au decis ca inculpații să fie anchetați în arest preventiv, instanța a luat față de aceștia măsura arestului la domiciliu, valabilă până la 24 decembrie.

VEZI ȘI: Batalele Vega Rompetrol - Gunoiul acid, banii și miza strategică

Hotărârea Tribunalului Prahova, care nu este definitivă, a fost publicată aici.

Acuzațiile procurorilor DIICOT, privind ecologizarea batalului 18 de la Vega

În urma perchezițiilor derulate miercuri, în Prahova, Constanța și București, procurorii DIICOT au explicat, într-un comunicat de presă, că, “începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care și trei angajați în cadrul S.C Rompetrol Rafinare S.A, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela atât Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, cât și pe ceilalți acționari ai companiei sus amintite. În urma investigațiilor efectuate s-a reținut faptul că, prin declarații false depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, membrii grupului infracțional organizat au creat aparența că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”.

VEZI ȘI: Ecologizarea unui batal de la Rafinăria Vega, anchetată de DIICOT

Răspunsul KMG International

“Până în acest moment, niciunul din angajații Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect”, au precizat, într-un punct de vedere transmis ulterior, reprezentanții KMG International. “În ceea ce privește situația batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide și reziduuri petroliere au fost executate până în 2009. În perioada 2009 – 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitațiilor/infiltrațiilor, alte cantități de ape si sol contaminat. Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acțiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare și, în final, eliminarea deșeurilor tratate, conform cerințelor legale”, a mai explicat sursa citată.

VEZI ȘI: Ce spun reprezentanții KMG International despre ancheta DIICOT privind ecologizarea batalului 18 de la Rafinăria Vega

Foto: captură YouTube/ Rompetrol

Back To Top