Categorie: Actual

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o informare meteo de ninsori, atenționare valabilă inclusiv în zona de munte din Prahova. În Munții Bucegi este în vigoare și o atenționare de risc mare de avalanșe.

 Informarea meteo de ninsori este valabilă în intervalul 16 martie, ora 08.00 - 17 martie, ora 08.00. La munte se vor înregistra ninsori local moderate cantitativ și se va depune un strat nou de zăpadă.

Astfel, potrivit ANM, în intervalul menționat aria precipitațiilor sub formă de ninsoare va fi în extindere dinspre masivele vestice și va cuprinde toată zona montană.

„În zona Carpaților Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, local ninsorile vor fi moderate cantitativ (10...15 l/mp și izolat peste 20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent”, a anunțat ANM.

Pentru Munții Bucegi este în vigoare și o atenționare ANM de risc mare de avalanșe, în special la altitudini de peste 1800 de metri, unde se înregistrează depuneri mari de zăpadă.

„La peste 1800 m, în partea superioară a stratului este un strat de până la 40 cm de zăpadă pulver, cu rezistență scăzută, care pe fondul insolaţiei se va stabiliza uşor. În zona crestelor sunt formate plăci recente de vânt, iar în zonele adăpostite de pe văi, depozite mai însemnate de zăpadă şi troiene. În profunzime, stratul mai vechi este în general compactat și stabil. Riscul declanșării avalanșelor va fi mare (4), existând atât pericolul declanșării spontane a unor curgeri ce pot angrena zăpada pulver de la suprafață în avalanșe mici sau medii, cât și riscul dislocării stratului instabil sau a plăcilor de vânt din zonele înalte la supraîncărcări oricât de mici”, a precizat ANM.

Back To Top