Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

ziua pompierilor
Categorie: Actual

 

• Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală marcată pe 13 septembrie.
• În această zi, sunt organizate, în toată țara, de către Inspectoratele pentru Situații de Urgență, ceremonii, concursuri profesionale și sportive, dar și decorări și alte evenimente destinate a celebra Ziua Pompierilor.
• Iată cum a sărbătorit ISU Prahova această zi.

În fiecare an, pe 13 septembrie, este celebrată Ziua Pompierilor din România, care marchează Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București. Bătălia din Dealul Spirii a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești și un corp de armată otoman.
Revoluția de la 1848 în Țara Românească a avut inițial succes. La începutul verii, principele Bibescu a abdicat după ce guvernul revoluționar a preluat puterea. Revoluționarii munteni își propuneau, printre altele, emanciparea clăcașilor și a evreilor, eliberarea robilor țigani, guvernarea în acord cu principiul separării puterilor în stat, limitarea puterii domnești și crearea unei gărzi naționale (vezi proclamația de la Islaz). Guvernul a încercat să implementeze aceste reforme democratice, dar adversarii revoluțiilor de la 1848, și anume marile imperii europene au intervenit. Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane au pătruns în București, după arestarea fruntașilor revoluționari și zdrobirea rezistenței neînarmate. În fața celei de-a treia coloane otomane, comandată de Kerim-pașa, au stat trupele aflate sub comanda Colonelului Radu Golescu, Comandantul Garnizoanei București.

CITEȘTE ȘI: Autocisternă cu șase tone de substanțe periculoase implicată într-un accident pe DN1A. Trei persoane rănite

În Dealul Spirii, au fost concentrate un batalion și o companie a Armatei, spre care veneau în ajutor compania de pompieri de sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu. Căutând să prevină rezistența unităților militare, Locotenența domnească instaurată de trupele intervenționiste a dat ordin de predare a cazărmii Alexandria din București. Ostașii români au refuzat dezarmarea, iar comandantul turcilor, Kerim–Pașa, ordonă retragerea trupelor otomane spre oraș până la reglementarea pe cale diplomatică a situației tensionate create. La întoarcere, acestea s-au întâlnit cu Compania de pompieri comandată de Căpitanul Pavel Zăgănescu. La apropierea pompierilor de cazarmă, un incident a degenerat, trupele otomane au atacat Compania de români care a opus rezistență, ajungând, totuși, la ostașii aflați în cazarma Alexandria din Dealul Spirii. Lupta crâncenă a durat aproximativ 2,5 ore, trupele române au fost pierdut, militarii turci au pus stăpânire pe București, iar Revoluția de la 1848 din Țara Românească a fost înăbușită.
Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, această luptă reflectă capacitatea de jertfă supremă a românilor pentru idealul de libertate. Pentru comemorarea pompierilor căzuți în luptă pe Dealul Spirii, a fost ridicat Monumentul Eroilor Pompieri din București, în anul 1901. În 1953, ziua de 13 septembrie a fost legal oficializată.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, 13 septembrie, autoritățile administrației publice centrale și locale, agenții economici și instituțiile pot acorda sprijin material și financiar în organizarea și desfășurarea concursurilor profesionale, a ceremoniilor și a altor acțiuni specific. Inspectoratele, formațiile de cadeți, cercurile aplicative de protecție civilă, precum și cercurile „Prietenii pompierilor” participă, cu echipe reprezentative, la concursuri profesionale și sportive internaționale.

Astăzi, la la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” Prahova, a avut loc un ceremonial militar și religios dedicate Zilei Pompierilor din România.
Cu aceasTă ocazie, doi ofițeri și opt subofițeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. În cadrul aceleiași ceremonii, au fost desemnați pompierul de onoare și salvatorul de onoare ai anului, cărora Colonel Tudoroiu Nicolae, inspector șef al ISU Prahova, le-a acordat distincții și diplome în semn de apreciere pentru abilitățile lor.

CITEȘTE ȘI: Încă două școli din zone marginalizate ale Ploieștiului vor fi modernizate din fonduri europene

Back To Top