Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

industria energetica
Categorie: Economic

 

• Companiile din industria energetică închid sau își restrâng activitatea pe o perioada scurtă de timp, din cauza prețurilor la electricitate.
• Chimcomplex este cea mai recentă companie afectată, la care se adaugă Azomureș, Alum Tulcea și Alro Slatina.
• Până la finalul lunii, Ministerul Energiei și ANRE ar trebui să prezinte situația concretă și un plan de măsuri pentru iarna următoare.

Creșterea prețurilor la electricitate a afectat multe companii din industria energetică, acestea fiind obligate să își închidă temporar secții de producție. Cea mai recentă companie afectată este combinatul chimic Chimcomplex, la care se adaugă și Azomureș, Alum Tulcea și Alro Slatina.
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, spune că nu ar trebui să existe măsuri de ajutor doar pentru marile companii, ci ar trebui găsită o soluție pentru a susține toți producătorii, relatează economedia.ro.
„E o diferență foarte mare între cei care consumă foarte mult și mai puțin. Astfel de abordare este inechitabilă. Nu spun că trebuie să fie același preț la toată lumea, dar nu poți pe unii să îi ajuți și pe alții nu”, spune Dumitru Chisăliță.

Chimcomplex Borzești

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunțat pe 17 august că închide temporar activitatea de producție în cadrul platformei industriale Borzești, pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18 august 2022, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț de pe Bursa de Valori București (BVB). Angajații sunt și ei afectați, deoarece contractele individuale de muncă sunt suspendate în această perioadă, ei urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform contractului colectiv de muncă.
Profitul Chimcomplex Borzești, de 165 milioane lei (33,5 milioane de euro), pe primul semestru al acestui an, a fost cu 40% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, de 282,6 milioane lei (57,7 milioane de euro) iar vânzările pe piața externă, în Uniunea Europeană, au reprezentat aproximativ 90,79% din total. 
Cheltuielile din exploatare în această industrie au crescut, în 2022, din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora a fost mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex, spune compania.

Alum Tulcea

În luna iulie, producătorul de alumină Alum Tulcea, deținut de producătorul de aluminiu Alro Slatina controlat de grupul Vimetco, a anunțat că își suspendă temporar activitatea din cauza prețurilor mari la energie și la gazele naturale, începând cu luna august. Compania industrială va renunța și la o parte din angajați, deși nu a precizat numărul acestora, titrează economedia.ro.
„Costurile de producție ale ALUM au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 USD/Mt DDP Slatina începând cu luna mai […] Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum cu o pondere de aproximativ 500 $/ t alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022”, arată raportul companiei.

CITEȘTE ȘI: Europa: Prețul energiei depășește 500 de euro pe Megawatt-oră

Alro Slatina

Anul trecut, și compania-mamă, Alro Slatina, a anunțat oficial la începutul anului că își reduce producția de aluminiu cu 60% și că închide trei hale de electroliză din cinci, micşorând astfel producţia din cauza preţurile în creștere la energie. Sute de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic.
Producătorul de aluminiu Alro Slatina a încheiat anul 2021 cu un profit net de numai 26 milioane lei, față de 335 milioane lei în 2020, în ciuda creșterii producției de aluminiu și a unui preț record la aluminiu, care au fost însă compensate de creșterea costurilor cu energia. De exemplu, prețul energiei electrice plătit de grup în ultimul trimestru a fost cu peste 100% mai mare față de primul trimestru din 2021.

Azomureș

Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, a anunțat recent că suspendă producția de amoniac, utilizat pentru fabricarea de îngrășăminte, din cauza prețului în creștere la gaze naturale, după creșterea accelerată a prețului la gaze. Compania mai suspendase producția de îngrășăminte în decembrie și a reluat-o abia la finalul luni aprilie, tot din cauza prețului la gaze.
Potrivit companiei, personalul de pe platforma Azomureș își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. Deocamdată, nu a fost luat în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi.

Prețurile producției în industria energetică au crescut cu 48% în iunie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au fost în iunie, cu 48,1% mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Creșteri foarte mari s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 145,75%.

În luna iunie 2022, comparativ cu luna iunie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 48,1%.
Prețurile se majorează de la o lună la alta: în luna iunie 2022, preţurile producţiei industriale pe total – piaţa internă şi piaţa externă – au crescut cu 3,1% faţă de luna mai 2022, relatează sursa citată.
La interval de un an, extracţia cărbunelui superior şi inferior e mai scumpă cu 111,79%, prețurile din Industria prelucrătoare au crescut 27,52%, iar la Industria alimentară, majorarea față de iunie 2021 este de 26,87%.
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat sunt mai scumpe cu 145,75%.

CITEȘTE ȘI: Cum îți recuperezi banii din amenda pentru lipsa formularului PLF?

Ce măsuri va lua statul?

Guvernul a anunțat joi, 18 august, că a constituit Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură energetică.
Ministerul Energiei urmează să prezinte până luni, situația concretă a industriei energetice, cu proiectele de investiții.
De asemenea, ANRE are de făcut o analiză privind piața energiei. Un plan de măsuri pentru iarna următoare ar urma să fie prezentat până la finalul lunii. Estimările din piață arată că ne vom confrunta cu prețuri uriașe în această iarnă.

Nici în străinătate situația nu este mai bună. Europa se află în plină căutare de surse alternative de energie.
Consumatorii din Germania ar putea vedea o dublare sau triplare a costurilor cu energia, care în unele cazuri sunt deja cu 30% până la 80% mai mari din cauza creșterilor de prețuri din toamna trecută, potrivit lui Klaus Mueller, șeful autorității de reglementare a rețelei germane Bundesnetzagentur, pentru postul de televiziune ARD.
Germania a declanșat faza 2 din cele trei ale planului său de urgență pentru gaze, care intră în vigoare atunci când guvernul consideră că există un risc ridicat de deficit de aprovizionare cu gaze pe termen lung.
Sursa: economedia.ro

CITEȘTE ȘI: Subprefectul Emil Drăgănescu verifică serviciile publice. E vizat și comportamentul funcționarilor de la ghișee

Back To Top